Vidnyánszky: Ezt a kormányt elengedni nagyon nehéz - most inkább úgy érzi, nem folytatja

Startlap - Startlap
Interjút adott a HírTV-nek Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színházban péntek este történt súlyos baleset miatt lemondott vezérigazgató azt mondta, ő semmilyen akcióra, semmilyen mozgásra nem kényszerített soha színészt. Tisztázta azt is, pontosan milyen magasságból zuhantak le a színészek.

Péntek este súlyos baleset történt a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadásán. Két színész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több métert. Horváth Lajos Ottót jelenleg még kórházban ápolják, Szász Júlia viszont már az otthonában lábadozik.

Az eset kapcsán Vidnyánszky Attila vezérigazgató elismerte a felelősségét, és beadta a felmondását, de azt Csák János miniszter nem fogadta el. A miniszter azt mondta, csak a balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően dönt az ügyben, addig is Vidnyánszky “maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait”.

Szerdán a HírTV interjút közölt Vidnyánszky Attillával. Összeszedtük a Nemzeti Színház lemondott, de színházvezetői funkcióit továbbra is ellátó vezérigazgatójának a beszélgetésben elhangzott legfontosabb kijelentéseit:

 • A kórházból szerdán hazaengedett Szász Júliával még nem tudott beszélni, “majd ha ő úgy gondolja, hogy fölhív, akkor fölhív” – fogalmazott a vezérigazgató.
 • Horváth Lajos Ottóval tudott beszélni, őt remélhetőleg már csütörtökön hazaengedik a kórházból.
 • Vidnyánszky a baleset időpontjában a színház igazgatói szobájában tartózkodott, és a monitoron keresztül látta, hogy valami baj van. Azonnal lerohant a színpadhoz. “Borzalmas egy óra” következett, mert nem tudták, hogy mi van a sérült színészekkel. Később derült ki, hogy “sokkal nagyobb baj is történhetett volna”.
 • A vezérigazgató tisztázta: 2 méter 84 centiméterről estek le a színészek.
 • A rendőrség és a színház által felállított bizottság csütörtökön közösen folytatja le a vizsgálatot az ügyben.
 • Egy színház nem lesz sohasem tökéletesen balesetbiztos, a jelenlegi Rómeó és Júlia előadásnál sokkal veszélyesebb előadásaik is vannak, és ez minden színházról elmondható. “Nem lehet mindent kivédeni” – fogalmazott az igazgató, egyben a darab rendezője. Ugyanakkor minimalizálni kell minden esetben a veszélyforrásokat.
 • Vidnyánszky a baleset pillanatában eldöntötte – “látva a két fájdalommal küszködő embert” -, hogy valamilyen nagy gesztust kell gyakorolnia.
 • Arra a kérdésre, hogy a színészek okolták-e Vidnyánszkyt, azt válaszolta: “Elég, hogy én okolom magamat”, egyébként egyáltalán nem okolták őt. “Horváth Lajos Ottó elnézést kért sokszor” – mondta, épp ezért “fontos lesz a színészek lelkét ápolni”, hogy fel tudják dolgozni a traumát. Fontos, hoyg Horváth Lajos Ottó ne vádolja magát.
 • Arra a kérdésre, hogy mennyire gondolta komolyan a lemondás felajánlását, Vidnyánszky azt válaszolta, ő felmondott, nem felajánlotta a lemondását. “Úgy éreztem, ez egy jel, egy picikét itt meg kell állni, bizonyos dolgokat – a működésünket, az előadásszámot – újra kell gondolni. Nem csak nekem, mindenkinek” – fogalmazott.
 • Ha van komoly üzenete a balesetnek, akkor az egész szakma felé van – véli az igazgató.
 • Semmilyen akcióra, semmilyen mozgásra nem kényszerített soha színészt.
 • A jelenlegi helyzet “becsületbeli ügy” Vidnyánszky számára. A két ember felé azt érzi, mindenképpen van felelőssége.
 • Az eset kapcsán az egyik meghatározó élmény számára a neves személyiségeken túl a nézők sokaságának mellette történő kiállása.
 • A másik meghatározó élménye, hogy “föl van használva ez a helyzet, hogy fogást találjanak a Nemzeti Színházon és rajtam”.
 • A “szakmaiatlan, politikai alapú” kritikákat már tanítja a diákjainak. Amit a Bánk Bánról írtak a Telexen, azt tanítja a diákjainak, hogy értsék meg, mi ellen harcol Vidnyánszky 20 éve.
 • Az ideológiai alapú kritikákban gyakran felsorolják a titulusait, de azt nem írják meg, hogy a nyolcvan százalékukért nem vesz fel honoráriumot.
 • Azzal kapcsolatban, hogy a baleset után Alföldi Róbert – a Nemzeti Színház korábbi főigazgatója – kiállt Vidnyánszky mellett, a vezérigazgató úgy fogalmazott: “Emberi gesztust gyakorolt. És ezt köszönöm”.
 • Arra a kérdésre, hogy végleges-e a döntése a felmondással kapcsolatban elmondta: nagyon sokan kérik, hogy gondolja újra. Vidnyánszky mindenképp meg akarja várni a vizsgálat végét, mielőtt végleges döntést hoz. A Nemzeti Színház “világszinten egyedülálló” intézmény, “ezt a kormányt elengedni nagyon nehéz, és nagyon fokozatosan kell, hogy ne legyenek nagy megrázkódtatások”.
 • “El tudja képzelni azt, hogy folytatja?” – hangzott el az utolsó kérdés. Vidnyányszky válasza: “Most inkább azt, hogy nem”.

 

A teljes interjú ezen a linken tekinthető meg.  

Szerdán reggel a Magyar Nemzet is interjút közölt Vidnyánszky Attilával, az abban elhangzottakat itt találod.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet:

Elhunyt Galambos Erzsi

Elolvasom

Ez is érdekelhet

képcím

Távozhat a Nemzetiből Udvaros Dorottya, Vidnyánszky nem nyilatkozik

képcím

Elesett Bodrogi Gyula a Nemzeti Színházban, megrepedt a csontja

képcím

Nézők közé hajtott egy autó az Esztergom-Nyerges Rally-n,...