Kiemelt Hírek 2018. július 30.

Veszélyes gyerekjátékokat vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 30.
Fajátékot nyugodtan vásárolhatunk, a műanyag babák jelentős részénél azonban komoly problémákat találtak a szakemberek.

A gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), és végül 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivontak a forgalomból – számolt be az OS.

Az ITM akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat. A mostani ellenőrzésen a fajátékok szerepeltek a legjobban: mindegyik ellenőrzött termék megfelelt az előírásoknak. A  vizsgálatba bevont 20 vízi játékból is csak három olyan volt, ami nem felelt meg a követelményeknek. A szakértők által megvizsgált 19 játék babából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket.

A fajátékok esetén a szakemberek az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt a ragasztási szilárdságot ellenőrizték, a játékbabáknál és vízi játékoknál pedig a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt.

A megbukott termékeket kivonták a forgalomból, valamint 14 esetben a vásárlóktól is visszahívták a játékokat. A fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéről, az ellenőrzött termékekről a kormányzati honlapon található tételes tájékoztatás.

A gyermekek biztonságának megóvása a fogyasztóvédelem egyik kiemelt feladata. A játékok kiválasztásakor is a biztonság az elsődleges szempont. Több veszélyforrás azonban egy-egy termék megvásárlásakor puszta ránézéssel, vásárlóként nem állapítható meg, rejtve marad. A fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segíti a szülőket a játékboltok kínálatában való eligazodásban. Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma

– fejtette ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Keresés az oldalon