Valaki lelőtt egy farkast a Bükki Nemzeti Parkban

A védett faj lelövése büncselekménynek minősül, hiszen a farkas csúcsragadozóként rendkívül fontos szerepet tölt be a társulásokban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-21 16:18

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa október 8 -án Nagyvisnyó külterületén egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant, amelyen egyértelműen azonosítható lőtt sebet találtak  – számolt be közleményében a nemzeti park.

A lelőtt egyedet a park kollégái már korábbról ismerték, feltehetően pár évvel ezelőtt a Bükkben született. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a farkas fokozottan védett faj, amelynek elpusztítása bűncselekmény. Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett.

A Bükki Nemzeti Park kollégái pár nappal ezelőtt egy öttagú farkascsaládról tett közzé egy fotót, melynek készítője nem árulta el a konkrét helyszínét. Ezt a szakemberek – akik évek óta követik a családot,  hulladék- és szőrmintákat gyűjtenek, genetikai vizsgálatokat végeznek, valamint számos kameracsapdás felvételt készítettek már róluk – külön megköszönték a fotósnak. 

 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a farkasok, mint csúcsragadozók milyen pozitív hatással bírnak a védett területekre: természetes szelekciójuk segíti a vadgazdálkodást, illetve hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához.

A farkasokról alkotott tévképzetekből fakadóan nem mindenki nézi jó szemmel az ő védelmükre tett intézkedéseket. Pedig mint írják, az emberi jelenlét jóval nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok és a természeti értékek számára, mint a farkasok. A család életéről összegyűjtött kutatási anyag segíthet a védelmük megszervezésében, valamint a farkasokat övező tévhitek eloszlatásában is.

 

Mai nap hírei

Ezt látnod kell! Óriás pikkelyes akadt horogra a Balatonon

agroinform.hu11 órája

Fantasztikus fotók Louis de Funès filmforgatásairól

promotions.hu13 órája

Mi történik már az OTP-vel?

tozsdeforum.hu15 órája

Vilmos és Katalin eddig soha nem látott, személyes fotót mutatott Fülöp hercegről

travelo.hu17 órája

Megrohamozták a laborokat, sokan akarják tudni, mekkora a Covid elleni védettségi szintjük

novekedes.hu17 órája

Sírva mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

444.hu18 órája

Ez van most Szellő István és Gubík Ági között

femcafe.hu18 órája

Háromezer alatt az új fertőzöttek száma

demokrata.hu19 órája