Ukrán hírszerzés: merénylet készül Putyin ellen

Startlap - Startlap
Kijev szerint órákon át erőszakolták az ukrán nőket az oroszok. A Fidesz-szavazók oroszpártiságáról ír az ukrán sajtó. Mikolajivban lassan már nincs elég koporsó. Erősíti légvédelmi rendszerét Szlovákia. Az ukrán-orosz válság hírei.

Az ukrán hírszerzés szerint merénylet készül Putyin ellen

Nem lehet megállapítani, hogy igaz, vagy sem, mindenesetre az ukrán hírszerzés azt írta ki a Facebookra, hogy egyesek merényletet tervezhetnek Putyin ellen Oroszországban. Az orosz elit egy része így állítaná meg a háborút Ukrajna ellen állítólag. Az ukránok azt is írják, hogy az új elnök a merénylet után az FSZB-t vezető Alekszandr Bortnyikov lehet, aki nemrég kikerült az elnök kedvencei közül. A hírszerzés szerint az esetleges merénylők mérgezésben és megrendezett balesetben is gondolkodnak. (24.hu)

A Fidesz-szavazók oroszpártiságáról ír az ukrán sajtó

“A magyar kormánypárt támogatói közül sokan Ukrajnát vádolják a háborúért” – ez a címe az Ukrajnában szerkesztett, de angol nyelvű European Pravda cikkének, amelyet szemléz az Ukrainszka Pravda, az egyik legnagyobb ukrán online hírportál is. Részletek

Ukrán miniszterelnök-helyettes: órákon át erőszakolták az ukrán nőket

A Sky Sophie Ridge című műsorában beszélt hosszabban az ukrajnai helyzetről az ország miniszterelnök-helyettese, Olha Stefanishyna, ahol rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg a megszálló orosz erőkkel szemben. Részletek.

Az Azov ezred videót tett közzé arról, hogyan harcolnak az oroszokkal Mariupolban

Az Azov ezred katonái Harkivban 2022.03.11-én (Sergey BOBOK / AFP)

Napok óta ádáz harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Mariupolban, több forrás is egyetért abban, hogy az orosz csapatok közel járnak hozzá, hogy bevegyék a várost. A Mariupolban tartózkodó erők viszont garantáltan a végsőkig ki fognak tartani, köztük az ukrán hadsereg egyik leghírhedtebb egysége, a nem is olyan alaptalanul neonácinak nevezett Azov ezred, amely megosztott a Twitteren egy videót, amiben testközelből közvetítik, amint az oroszokkal harcolnak a város utcáin. A felvételt ezen a linken találod.

Török külügyminiszter: hatból négy ügyben megegyezett az orosz és az ukrán fél

Döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap a Hürriyet című török napilapban megjelent interjúban. A cikk itt folytatódik.

Ukrán elnöki tanácsadó: patthelyzet van, az oroszoknak nincs erejük az áttöréshez

Az ukrajnai háborúban “gyakorlatilag megmerevedtek” a frontvonalak, mert az oroszoknak nincs elég harci erejük a további előretöréshez – jelentette ki vasárnap az ukrán elnök tanácsadója. Olekszij Aresztovics egy friss videoüzenetében azt mondta: az elmúlt egy napban az oroszok rakétával gyakorlatilag nem támadtak egyetlen várost sem. (24.hu)

Mikolajivban lassan már nincs elég koporsó eltemetni a halottakat

Az orosz rakétatámadás utáni napokban még a romok alatt keresik a túlélőket Mikolajivban, de már egyre kevesebb reménnyel. A Telex helyszíni tudósítását itt találod.

ENSZ: már 10 millió ukrán menekülhetett el az otthonából

Wojtek RADWANSKI / AFP

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi a Twitteren közölte, hogy az orosz invázió február 24-i kezdete óta már 10 millió embernek kellett elmenekülnie az otthonából Ukrajnában. A posztról beszámoló BBC szerint ez a szám Ukrajna lakosságának a negyede. Részletek

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR) szerint a februárban kirobbant orosz-ukrán háborúban már legkevesebb 902 civil vesztette életét, és 1459 sebesült meg. (24.hu)

Hat orosz tábornokot likvidáltak az ukránok a harcok kezdete óta

Mikhajlo Podoljak az ukrán elnök tanácsadója a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy adataik szerint az invázió kezdete óta hat orosz tábornokot öltek meg az ukrán erők. Név szerint is felsorolja az áldozatokat, a listát itt találod.

Nyugat-Európából erősíti légvédelmi rendszerét Szlovákia

Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi miniszter közlésére hivatkozva vasárnap. 

A Patriot légvédelmi rendszert Németország és Hollandia bocsátotta ideiglenesen Szlovákia rendelkezésére az ukrajnai konfliktussal összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítése céljából. Az atlanti katonai blokk megerősítése érdekében a tervek szerint 2100 NATO katona érkezik Szlovákiába. (24.hu)

 

A háború legfontosabb történéseit itt követheted percről percre.

Címlapkép: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Blikk: A román kamionos hibázott a szlovákiai buszbalesetnél

képcím

Szlovákiai buszbaleset: ketten továbbra is mélyaltatásban vannak