Új forintérmék jönnek

Az egri vár hős kapitányának emlékét idézi.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-22 08:10

Fotó: MNB

Az emlékérmék a 2004-ben indult Magyar várak sorozat részeként jelennek meg, amelyben eddig visegrádi, diósgyőri, munkácsi, gyulai, siklósi, a kőszegi, valamint a szigetvári darabok jelentek meg – közölte csütörtökön az MNB az MTI-vel.

Az Egri vár érmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás, az ismeretterjesztés, valamint a tisztelgés a magyar nemzet meghatározó történelmi eseményei és hősei előtt.  A csak értékjelzésükben különböző emlékérméket Szunyogh László szobrászművész tervezte.

Az érmék előlapján a híres várvédő kapitány, Dobó István páncélos, sisakos mellképe jelenik meg oldalnézetből ábrázolva, felső köriratban a Dobó István felirat olvasható. A kapitány alakjától jobbra egy szőlőlevél látható, utalva szőlőbirtokosi tevékenységére és a felvirágzó egri bortermelésre. Itt találhatók az emlékérmék kötelező alaki kellékei, a 10 000 valamint a 2000 forint értékjelzés, a 2018-as verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel, továbbá a tervező mesterjegye.

Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A hátlapon az Egri vár legismertebb képe, déli oldalának ábrázolása látható a Hippolit-toronnyal, a Gergely-bástyával, valamint a várfal egy részletével, a vár ábrázolásának előterében, középen az Egri vár, alatta alsó köriratban a Magyarország felirat olvasható, amely egyben az érme kötelező éremképi eleme. A hátoldal peremén körbe futó felirat “A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében” utal arra a hazafias buzdításra, amellyel Gárdonyi Géza regényében Dobó István várkapitány lelkesíti katonáit az ostrom előtt.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, széle recézett, a 10 000 forintos érme 925 százalék finomságú ezüstből, míg a 2000 forintos színesfém változat réz és nikkel ötvözetéből készült. Az ezüstből 7000, míg a színesfém változatból 5000 darab készülhet.

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az Egri vár ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém változat időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg péntektől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, valamint a kibocsátás helyszínén, a Dobó István Vármúzeumban.

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Örményország teljes katonai mozgósítást rendelt el

demokrata.hu5 órája

Új módszer az unokázós csalásoknál

szabadeuropa.hu7 órája

Kocsis Máté bemondta a Kossuth Rádióban, hogy a baloldal képtelen az összefogásra

168ora.hu11 órája

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu11 órája

Bevetésre indulnak a törzscsuklós nehéztraktorok

agroinform.hu11 órája

50.000 Ft alatti bomba ajánlatok a hétvégére – Ne maradj le!

gsmring.hu12 órája

Rövid élet után gyors búcsú Mercedes X-class

gepmax.hu13 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu15 órája