Turbo rágó, telefonkártya, te mit gyűjtöttél gyerekkorodban?

A mai srácok el sem hinnék, mik azok, amiken pörögtünk pár évtizede.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-14 11:00

Fotó: Pixabay

A mai gyerekek talán már nem is tudják mi az, hogy telefonkártya, mi pedig még gyűjtöttük és cserélgettük is egymás között, ahogyan a Turbo rágóban lévő papírdarabkákat is. Ti mit gyűjtöttetek?

Telefonkártya

Ma már alig vannak telefonfülkék, és a gyerekek már szinte el sem tudják képzelni milyen volt az élet mobiltelefon, vagy okostelefon nélkül. Amikor még ki kellett sétálni a telefonfülkéhez, bedobni az aprót, vagy bedugni a telefonkártyát és tárcsázni.

Fotó: Youtube

Voltak olyan kártyák, amik igazi kuriózumnak számítottak, mindenki olyat akart cserélni magának, és akár 5-6 egyszerűbb kártyát is adott érte.

Rágópapír

Leginkább a Turbó vagy a Donald rágóban voltak olyan kis képek, amit gyűjteni lehetett: voltak autós, repülőgépes, motoros képek, ezeket is lehetett cserélgetni.

Fotó: Youtube

A rágó nagyjából 5 másodperc alatt vált teljesen ízetlenné, és nagyjából 10 másodperccel később olyan keménnyé, hogy rágni is alig lehetett, de ez egyikünket sem zavarta, amint néhány forint apróhoz jutottunk szaladtunk az első trafikba megvenni a rágót.

Szalvéta

Lehetséges, hogy ezt a mai napig is gyűjtik a gyerekek vagy azok, akik még gyerekkorukban kezdtek bele a gyűjtésbe, hiszen manapság a kreatív boltokban csodaszép szalvétákat lehet venni, akár darabra is.

Fotó: Youtube

Ha többet is sikerül beszerezni egy mintából, akkor saját készítésű ajándékokat is dekorálhatunk vele.

Matrica

Ez szintén olyasmi, amit valószínűleg most is gyűjtenek a gyerekek, főleg, ha valamelyik kereskedelmi lánc promociójába bekerül egy matricás album. Mi azonban nem feltétlenül ilyen számozott albumokat töltöttünk meg matricával, hanem sima matricás albumokat.

Fotó: Thinkstock

Nagyon menőnek számítottak az exkluzív matricák, például amik plüssből, parafából, textilből készültek, vagy világítottak. Ezekért akár 3-4 sima matricát is lehetett cserélni, de extrának számítottak a mesefigurás matricák is. A kilencvenes évek közepén sokan a Spice Girls matricákat is gyűjtötték.

Képeslap

A mai gyerekeknek már ez sem túl ismerős, hiszen ők már a közösségi oldalakon küldenek egymásnak fotókat, matricákat. Volt idő azonban, amikor karácsony, húsvét, születésnap alkalmából címeztük meg és adtuk fel postán a képeslapokat, a távol élő rokonoknak.

Fotó: Thinkstock

Esetleg osztálykirándulásról, nyári táborból küldtünk üdvözletet szüleinknek, nagyszüleinknek. Voltak, akik az írottakat gyűjtötték, és olyanok is, akik az üreset: például minden olyan városban vettek, ahová elutaztak. Olyan volt ez régen, mint mostanában a hűtőmágnes.

Bélyeg

Talán mondhatom, hogy a harmincas éveiben járók, mint én bélyeget már nem igazán gyűjtöttek, de a szüleim még igen, sőt egész komoly gyűjteményük volt. Ugyanúgy folyt a cserebere, mint a mi időnkben a matricákkal, szalvétákkal.

Fotó: Pixabay

A világon nagyon sokan gyűjtik a bélyegeket a mai napig is, külön bélyeggyűjtő klubok is alakultak, csak az USA-ban 20 millióra becsülik a gyűjtők számát.

Mai nap hírei

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu3 órája

Orbán levélben követeli Vera Jourová leváltását

168ora.hu3 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu3 órája

Még a pap is zavarba jött, olyan ruhában ment a nő a fia esküvőjére

femcafe.hu13 órája

Két RTL-es műsor áll az élen

mmonline.hu15 órája

Újabb lehűlés közelít még több esővel

agroinform.hu17 órája

Négy újonc Rossi keretében, Szalai is bekerült

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája

Mit kerestek a jászságiak egy budapesti tüntetésen?

jaszsag.ezalenyeg.hu18 órája