Stresszkezelés: a legjobb tippek tavaszra

Startlap - Szponzorált tartalom
Tavasszal megújul a természet, felpezsdül az élet, sok új élmény vár, egyre több szabadtéri eseményen vehetünk részt. Persze megeshet, hogy egy cseppet sem érezzük ezt a kirobbanó frissességet, energikusságot magunkban, mert egyre csak aggódunk, szorongunk a hétköznapi problémáink miatt. Van azonban pár tippünk, amivel legyőzhetjük a sok feszültséget.

A mindennapok kihívásaitól ingerültekké, nyugtalanokká vagy éppen szorongókká válhatunk, ami hosszabb távon stresszhez és alvászavarokhoz vezethet. Nézzük, milyen praktikákat vethetünk be az ilyen helyzetek ellen!

Csináljunk nagytakarítást

Nem véletlen a „tavaszi” nagytakarítás kifejezés, hiszen ez az időszak a változásról és a fejlődésről szól. Megszabadulunk mindentől, ami felesleges és régi, ellenben beengedjük a frisset, az újat. De hogyan tudnánk ezt megtenni, ha elsőként nem a közvetlen környezetünket raknánk rendbe?! Itt az ideje, hogy alaposan kitakarítsuk a ház minden szegletét, elcsomagoljuk a téli ruhákat, megváljunk a felesleges holmiktól.

Illusztráció: Getty Images

Nem csupán az otthonunknak, hanem a testünknek és lelkünknek is kell a felfrissülés. A fizikai megújulást sporttal és egyéb aktív tevékenységekkel lehet elérni. Ehhez még az időjárás is nekünk kedvez: a hosszú és hideg tél után élvezzük a tavaszi napfényt, töltsünk minél több időt a szabadban. Remek választás a túrázás, legyen szó városnézésről vagy egy kiadós sétáról a természetben. Az első lépés néha nehéz, hiszen annyira hozzászoktunk a saját kuckónkhoz, ami védelmet adott a borongós, hideg, téli időszakban. Motiválatlanok lehetünk, emiatt talán megpróbáljuk lebeszélni magunkat a sétáról – ne tegyük! Az ébredő természet rendkívüli energiát ad, feltölt és segít kitisztítani az összekuszálódott gondolatokat. Már annyitól is érezhetjük a friss levegő jótékony hatását, ha csak kiülünk egy teraszra, esetleg kertészkedünk egy kicsit.

A sport és aktív kikapcsolódás mellett fordítsunk figyelmet az egészséges táplálkozásra is. A helyes étkezés és kellő mozgás kombinációja hamar érezteti a hatását, fittebbnek és energikusabbnak érezzük majd magunkat – ez pedig a stressz csökkenéséhez és esténként nyugodtabb alváshoz is vezethet. Hasonlóképpen, egy új hobbi elkezdése is segíthet a tavaszi stresszkezelésében, ugyanis megtöri a monoton hétköznapokat, és emlékeztet minket arra, hogy az élet többről szól, mint csupán munkáról és kötelező teendőkről. Feszegessük a határokat, próbáljunk ki új dolgokat, de csak addig, amíg azok kellemes érzést adnak nekünk. 

Stressz hatására az izmaink megfeszülnek, ezért néha el kell lazítsuk azokat – erre ideális egy masszázs, fürdő vagy zuhany.

Mentális “takarításra” is szükség lehet, amihez jók az önismereti gyakorlatok: mérlegelhetjük, min szeretnénk változtatni az új kezdetkor. Döntsük el, milyen rossz szokásunktól szeretnénk megszabadulni, vagy milyen jó tulajdonságot öltenénk magunkra. A lelki megújulásban segítségünkre lehet a meditáció is, amely egyúttal remek stresszűző. Hasonló a hatása a légzésgyakorlatoknak: öt másodperc alatt beszívott, két másodpercig visszatartott, majd újabb öt másodperc alatt kifújt mély légzés segít a szorongás csökkentésében.

Tevékenységek, amik kikapcsolnak

Ha úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, csináljunk valami olyat, amitől jól érezzük magunkat – még ha csak 10-15 percig is. Ilyen például a nevetés, ami a legjobb gyógyír a fájdalomra. Fokozza az oxigénszintet és a keringést, csökkenti az izomfeszültséget és csökkenti a stresszhormonok szintjét a véráramban. Nézzünk meg egy vígjátékot, kapcsoljuk be a kedvenc humoristánk műsorát, vagy olvassunk el pár viccet, és hagyjuk, hogy a felszabadult nevetés mérsékelje a belső feszültségünket. A zene is pozitív hatással lehet a hangulatunkra és az energiaszintünkre. Készítsünk lejátszási listát olyan zeneszámokból, amik pozitív érzéssel töltenek el minket, és amikor ezt hallgatjuk, szánjunk időt arra is, hogy odafigyelünk bizonyos hangszerekre, a dallamokra, az énekes hangjára – mert ez is segíthet elterelni a gondolatainkat arról, ami éppen feszültséget okoz.

Tavasszal ugyan egyre később sötétedik, mégis ajánlott betartani a bejáratott napirendet, kimondottan a lefekvési szokásokat. 

A zavarok elkerülése érdekében érdemes mindennap azonos időben felkelni és lefeküdni, hétköznapokon és hétvégén egyaránt. 

A barátaink és családtagjaink szintén nyújthatnak támogatást: a velük töltött idő ugyancsak csökkentheti a stresszt. Ha ők nem is tudják a problémáinkra a megoldást, már az sokat segít, ha van kivel beszélnünk a feszültséget okozó gondjainkról, ők pedig meghallgatnak minket. Ha pedig a negatív gondolatok teljesen eluralkodnak rajtunk, ne féljünk szakembertől segítséget kérni.

HIRDETÉS

 

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

 

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A

 

MELLÉKHATÁSOKRÓL

 

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG

 

KEZELŐORVOSÁT,

 

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ez is érdekelhet

képcím

Így alakítsuk ki a hálószobánkat a tökéletes alváshoz

képcím

Így rombolja szervezetünket a stressz

képcím

Káros szokások, amelyek alvászavart okozhatnak