Tudtad, hogy egy hallókészülékről kapta Bono a becenevét?

Ma 58 éves a U2 frontembere.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-10 01:06

Bono, eredeti nevén Paul David Hewson, teljesebb becenevén Bono Vox, ír rockénekes, zeneszerző, gitáros, szövegíró, a U2 frontembere 1960. május 10-én született Dublinban.

A Bono név a Bono Vox rövidítéséből származik. Ez pedig egy hallókészülék márka, illetve az azt árusító bolthálózat neve, mely „jó hang”-ot, illetve „a hang a jó embernek”-et jelent. A nevet még iskolás korában, a zenekar megalakulásakor kapta.

Egy iskolai hirdetésre válaszolva lépett be a U2 (akkori nevén Hype) zenekarba, úgy, hogy azt állította, tud gitározni.

1999 óta egyre többet vesz részt a harmadik világban élőkért folytatott kampányokban. 2002-ben megalapította a DATA (Debt, Aids, Trade in Africa) nevű szervezetet. Céljuk, hogy felkeltsék az emberek figyelmét Afrika megfizethetetlen államadósságaira, az AIDS ellenőrizhetetlen terjedésére és az igazságtalan kereskedelmi szabályozásokra. Cselekedetei miatt a Fehér Házba is eljutott, ahol több magánbeszélgetést is folytatott George W. Bush-sal, aki akkoriban jelentette be 5 milliárd dolláros segélycsomagját a világ azon szegény országai számára, ahol tiszteletben tartják az alapvető emberi jogokat. Bono Bush-sal együtt tartott egy beszédet a Fehér Ház kertjében.

Bono így nyilatkozott: „Számomra sokkal egyszerűbb lenne a kordon mögött állni zsebkendővel az arcom előtt; sokkal jobban nézne ki egy rocksztár önéletrajzában. De én ennél többet is tehetek, mert bejutok a Fehér Házba és beszélhetek azzal az emberrel, aki szerintem meghallgat, meg akar hallgatni ezekről a problémákról.”

1992-ben a U2 gitárosával közösen megvásároltak egy kétcsillagos dublini hotelt, amely átépítés után ötcsillagos és a város legdrágább szállodája lett.

2002-ben Bono felkerült a BBC 100 legnagyobb brit listájára olyan hírességek mellé, mint Sir Winston Churchill, Diána walesi hercegné, I. Erzsébet királynő és Bob Geldof.

2005-ben ő volt a 166 Nobel-békedíjra jelölt személy egyike (a harmadik világért végzett munkájáért), és a Világbank elnökségi posztjára is jelölték, amit azonban Paul Wolfowitz kapott meg.

2007-ben vehette át a lovagi érdemrend kitüntetést David Reddeway brit nagykövettől a zeneiparban elért eredményei, valamint a különféle humanitárius szervezetek érdekében végzett munkája miatt.

 

Forrás: Wikipedia

Címlapfotó: MTI/EPA/Világbank/Deborah W. Campos

Mai nap hírei

Feljelentik a köztévét a kiszivárgott felvételek miatt

168ora.hu4 órája

A köztársasági elnök nem írta alá a családi gazdaságokról szóló törvényt

agroinform.hu4 órája

Megosztotta Európát a vétó

demokrata.hu5 órája

Top 3+1 mobil karácsonyra 80 ezer forint alatt

gsmring.hu6 órája

Melania Trump ezzel most nem is tehette volna nevetségesebbé magát

joy.hu9 órája

Otthon kapott ki a 'Pool, bajban az Inter, Szoboszlaiék Münchenben veszítettek

eurosport.hosszabbitas.hu14 órája

Megváltozott a várandósgondozás a pandémia miatt

szimpatika.hu17 órája

Érdekes Windows 10 jövő

itbusiness.hu18 órája