Trump mégsem magának köszönheti a vagyonát?

Igencsak érdekes dokumentumok láttak napvilágot...

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-04 21:11

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

A New York Times egyetlen, adóbevallásokon alapuló cikke elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, a jelenlegi elnöktől egyre jobban távol áll a saját, “self-made man” mítosza.

Még sem önerőből?

Az Index.hu által szemlézett írásból már a legelején kiderült, hogy Donald Trump messze nem az a férfi, aki a hetvenes években egymillió dollárnyi apai kölcsönből össze tudta volna hozni a milliárdokat érő birodalmát.

Mert nem annyit kapott, hanem jóval többet, és nem is egyszer, hanem folyamatosan. Ugyanis a családi hitel legalább 14 millió dollár volt, és Fred Trump ezenkívül számos, több tízmilliós dolláros kölcsönére vállalt kezességet. De ez még messze nem minden.

Az amerikai lap keddi írásában már nem kevesebbet állít, minthogy az Egyesült Államok elnöke az 1990-es években, mai értéken legalább 413 millió dollárt, azaz 115 milliárd forintot kapott apjától. A pénz nagy része pedig tisztán adóelkerülési ügyletekkel kapcsolatos.

Pedig a választási kampánya főként arra épült, hogy ő maga milyen kemény munkával lett sikeres milliárdos…

Már gyerekként gazdag volt

A Times százezer oldalnyi pénzügyi dokumentumot (nyilvános adóbevallások, céges adatok, bankszámlakivonatok) tekintett át, bár ezek többnyire apja iratai voltak. Ennek ellenére kiderült, hogy Trump hároméves korára már 200 ezer dollárnak megfelelő juttatást kapott, sőt nyolcévesen már dollármilliomos vált belőle. A tizenhatot betöltve tízmillió dollár nagyságrendű ingatlanvagyont kapott ajándékba. 

Diploma után már az évi juttatása egymillió dollárra nőtt, de 40-es és 50-es éveiben 5 milliót kapott minden esztendőben. Rendkívüli módon függött apjától, Fred Trumptól, aki a legváltozatosabb módon csorgatta a pénzt fiának. Szüksége is volt erre a jelenlegi elnöknek, mivel 1995-ben 900 millió dolláros veszteséget könyveltek cégei. 

Úgy tűnik, a legidősebb Trump örökösödési adók kijátszásával hagyta öt gyerekére a vagyonát. Így sikerült feleségével, Mary-vel, az egymilliárd dollárnál is nagyobb örökség után mindösszesen 52, 5 millió dollárt fizetniük – 550 millió helyett.

De az sem mindennapi, hogy Fred halála előtt másfél évvel gyerekei 41,4 millió dolláros könyvelt értéken vették át maradék ingatlanjait, amiket később 16-szor ennyiért értékesítettek.

Tiltakoznak a jogászok, az adóhatóság viszont rászállna az ügyre

Donald Trump ügyvédei a felszínre került egyéb dokumentumokkal együtt is hamisításról beszélnek, illetve arról, hogy az Egyesült Államok első embere semmiféle módon nem vett részt ezekben az ügyekben.

A New York-i adófelügyelet ettől függetlenül közölte, hogy kivizsgálják a New York Times cikkének állításait.

Mai nap hírei

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu2 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu3 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com6 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu7 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu8 órája

A legegyszerűbb egytálétel, aminek képtelenség ellenállni: brassói hagyományosan

unilife.hu16 órája

Erősebb mellékhatások jelentkeztek az izraeli oltottaknál a második dózis után

168ora.hu18 órája

Még több hóesés, majd enyhülés jön a héten

agroinform.hu19 órája