Kiemelt Hírek 2018. július 07.

További milliókkal drágulhatnak az új lakások

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 07.
2020-tól megszűnik a kedvezményes áfakulcs.

Több millió forinttal is drágíthatja az új lakásokat, és emellett megakaszthatja az elöregedett  lakóingatlanok megújításának folyamatát, hogy 2020-tól megszűnik az új lakások kedvezményes áfakulcsa – szól az ingatlanpiaci szakértők véleménye.

Ha egy most épülő ingatlan nem készül el 2019 végéig, akkor a vételár átadáskor fizetendő részét már 27 százalékos áfával számlázzák ki a vevőnek. Ennek elkerülésére egyik lehetőség lehet, hogy a szokásos 20 százaléknál magasabb összeget fizet be a vevő előlegként, mert azt 2019 végéig csak 5 százalékos áfa terheli.

Emellett érdemes alaposan elolvasni a beruházóval kötött szerződést, hogy az abban szereplő vételár bruttó vagy nettó összeg. Ha bruttó árban állapodtak meg, akkor az áfaváltozás nem érinti a szerződőket.

A kedvezményes, 5 százalékos áfa lendületet adott a nagyon korszerűtlen és elöregedett hazai lakóingatlan-állomány megújításának, de ez a folyamat ezzel a változással megtörhet. Az árdrágulás csökkentheti a keresletet, amihez a hitelkamatok emelkedése is hozzájárulhat.

Az áremelkedés és a később épülő lakásszám is függ attól, hogy az ingatlanfejlesztők a magasabb áfa miatt hajlandók-e lefaragni az árrésükből, vagy az áfanövekedés minél nagyobb részét ráterhelik a vevőkre.

 

Forrás: MTI

Keresés az oldalon