További milliókkal drágulhatnak az új lakások

2020-tól megszűnik a kedvezményes áfakulcs.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-07 09:23

Fotó: MTVA - Oláh Tibor

Több millió forinttal is drágíthatja az új lakásokat, és emellett megakaszthatja az elöregedett  lakóingatlanok megújításának folyamatát, hogy 2020-tól megszűnik az új lakások kedvezményes áfakulcsa – szól az ingatlanpiaci szakértők véleménye.

Ha egy most épülő ingatlan nem készül el 2019 végéig, akkor a vételár átadáskor fizetendő részét már 27 százalékos áfával számlázzák ki a vevőnek. Ennek elkerülésére egyik lehetőség lehet, hogy a szokásos 20 százaléknál magasabb összeget fizet be a vevő előlegként, mert azt 2019 végéig csak 5 százalékos áfa terheli.

Emellett érdemes alaposan elolvasni a beruházóval kötött szerződést, hogy az abban szereplő vételár bruttó vagy nettó összeg. Ha bruttó árban állapodtak meg, akkor az áfaváltozás nem érinti a szerződőket.

A kedvezményes, 5 százalékos áfa lendületet adott a nagyon korszerűtlen és elöregedett hazai lakóingatlan-állomány megújításának, de ez a folyamat ezzel a változással megtörhet. Az árdrágulás csökkentheti a keresletet, amihez a hitelkamatok emelkedése is hozzájárulhat.

Az áremelkedés és a később épülő lakásszám is függ attól, hogy az ingatlanfejlesztők a magasabb áfa miatt hajlandók-e lefaragni az árrésükből, vagy az áfanövekedés minél nagyobb részét ráterhelik a vevőkre.

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Közpénzből fizet busás asszonytartást Rogán volt feleségének, Gaál Cilinek

ezalenyeg.hu5 órája

Több százezer csirkét kell levágni a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában

agroinform.hu7 órája

Eltűnik és szétrobban a föld Szibériában

mezohir.hu8 órája

Orrspray-vel a koronavírus ellen?

napidoktor.hu9 órája

Vujity Tvrtko: Eljött a búcsú ideje

femcafe.hu10 órája

Mészáros Lőrinc és ön

szabadeuropa.hu11 órája

Tokár Tomi átélte minden szülő rémálmát: 3 hónapos kisfia kórházba került

joy.hu13 órája

Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatásáról

168ora.hu15 órája