A török parlament külügyi bizottsága jóváhagyta a svéd csatlakozást

Startlap - Startlap
Következő lépésben az előterjesztés a parlament plenáris ülése elé kerül szavazásra, majd pedig jóváhagyásra Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz.

A török parlament külügyi bizottsága kedden jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását. Fuat Oktay, a külügyi bizottság elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem várható gyors szavazás a parlament plénuma előtt. Újságíróknak nyilatkozva hozzátette, hogy a parlament házelnöke fog most dönteni arról, hogy mikor tűzik ki szavazásra a kérdést.

Következő lépésben az előterjesztés a parlament plenáris ülése elé kerül szavazásra, majd pedig jóváhagyásra Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz.

Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban közölte: határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását.

Erdogan december közepén mindemellett ahhoz kötötte Svédország NATO-csatlakozását, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá 40 darab új F-16-os amerikai harci repülőgép és alkatrészek Törökországnak történő eladását. A török elnök ezenfelül Kanada és más NATO-tagországok Törökországgal szemben elrendelt fegyverembargóinak feloldását is sürgette az üggyel kapcsolatban.

A NATO-tagországok közül már csak Törökországnak és Magyarországnak kell ratifikálnia a svédek csatlakozási kérelmét. A magyar parlament még egyszer sem tűzte napirendre a kérdést.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...

képcím

Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett