Kiemelt Hírek 2020. november 08.

Tömeges iskolakerülésre szólította fel a szülőket a PDSZ

bubba Kiemelt Hírek 2020. november 08.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány helyett muszáj a szülőknek lépniük. Esti hírösszefoglaló.

Tömeges iskolakerülésre szólította fel a szülőket a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormány helyett muszáj a szülőknek lépniük, ezért kérik, hogy ne vigyék iskolába, óvodába a gyermekeket. A kezdeményezésről ebben a cikkben írnak.

A vasárnapi koronavírus-statisztikában szerepel két harmincas halott

A két áldozat egy 32 éves férfi és egy 38 éves nő. Bővebben.

Kilenc belvárosi szórakozóhelyet záratott be a rendőrség a hétvégén

A járványellenes intézkedések védelmében szombat estétől vasárnap hajnalig razziázott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a főváros V. és VII. kerületében. A rendőröknek bőven volt dolga, rengeteg szabálytalanságot találtak. Erre a linkre kattintva videón nézhetsz bele a nagy akcióba.

A koronavírusos Szijjártó Péternek bedurvultak a tünetei

Szijjártó Péter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A külügyminiszter facebookos karanténnaplójában számolt be tünetei erősödéséről, valamint egy jó hírt is közölt. Íme a bejegyzés.

Orbán Viktor visszafogottan gratulált Bidennek

A közismerten Trump párti magyar kormányfő kollégáihoz képest megkésve küldte el szűkszavú levelét. Áder János is felkereste levélben a leendő amerikai elnököt, ő már sokkal lelkesebb sorokkal gratulált. Részletek itt.

Dr. Szabó Tünde az Európai Úszószövetség új alelnöke

Alelnökké választásának szokatlan körülményei jól mutatják, milyen roppant megbecsülésnek örvend az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, Szabó Tünde. Az Európai Úszószövetség (Ligue Européenne de Natation, LEN) Gyárfás Tamás sorsáról is határozott, aki jelenleg a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottjaként szerepel. Minderről bővebben itt írnak.

Mit várhatunk mi, és mit várhat Amerika Joe Biden elnökségétől? 

A Donald Trumppal szemben győzedelmeskedő Joe Biden merőben nehéz pillanatban veszi majd át az USA vezetését: egy pandémia és gazdasági válság közepén válik egy szélsőségesen polarizált társadalom első emberévé. A külpolitikában komoly szemléletváltás jöhet, amelyben kulcsszerepet játszhat Biden korábban kialakított kapcsolatrendszere, de a kínai feszültségek alighanem nem tűnnek el. Komoly állami költekezés a gazdasági fellendülésért, zöld program, bevándorlásügyi intézkedések: címszavakban ilyenek a tervek, de a republikánusok még borzasztóan megnehezíthetik Biden helyzetét. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Két óra alatt kétszer bírságolták a zirci ámokfutót

A fiatal sofőr péntek délelőtt 310 ezres bírságot és 14 előéleti pontot produkált sorozatos szabálytalanságaival. Videó és további részletek itt.

Kásler: A magyar egészségügyre a legnehezebb időkben is lehet számítani

Az emberi erőforrások minisztere Facebook-videóban osztotta meg személyes tapasztalatait a hazai ellátórendszerről, amelyben egész életében élt. Katt ide a felvételért.

Fantasztikus felfedezés Szegeden: a lyukas női koponyák eldöntötték a nagy szifilisz-vitát

A szifiliszt okozó T. pallidum baktérium képe pásztázó elektronmikroszkóp alatt. Fotó: BSIP/UIG Via Getty Images

Tölcsérszerű árkok, féregjáratszerű üregek a csontokon: az antropológusok számára a szifilisz egyértelműen beazonosítható a szegedi csontokon. A Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem szakembereinek több évtizedes munkája lázban tartotta a szakmai köröket, de a nyilvánosság csak most értesülhetett a felfedezésről. A magyar csontmaradványok egy évszázados vita végére tettek pontot a szifiliszről. A részletekről Fogaras Ottó régész nyilatkozik ebben a cikkben.

 

Keresés az oldalon