Szomorú rekord: 107-en hunytak el egy nap alatt koronavírus-fertőzésben

Startlap - Startlap
Korábban még soha nem találtak Magyarországon ennyi fertőzöttet 24 óra alatt, amennyit most, ez is rekord. Heti hírösszefoglaló.

Szomorú rekord itthon: 107-en hunytak el egy nap alatt

Megérkeztek a friss adatok, 24 óra alatt 5318 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 104 943 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma szintén új csúcson van – 77 739 fő -, bár a tesztek elégtelen száma miatt kevéssé használható már ez az adat a járvány kiterjedtségének leírására. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg. További adatok itt.

Már most olyan a kórházhelyzet itthon, mint tavasszal Olaszországban – véli a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke

Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember

– nyilatkozta Szabad Zoltán, MOSZ új elnöke. Szerinte már most „bergamói helyzet” van a magyar kórházakban. Hogy a szakszervezeti vezető szerint miért nem állnak ki mégsem az orvosok, itt olvashatod.

Nem a semmiből jött a bécsi terrortámadás

A bécsi terrortámadás ismét megmutatta, hogy az Iszlám Állam jelentette veszély nem múlt el, legfeljebb átalakult. A növekvő veszélyre utaló jelek ráadásul ott voltak az osztrák statisztikában is. Gyors megoldás ezúttal sincs, ahogy a tökéletes biztonság sem szavatolható. Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő írásátitt találod.

Megemlékezés a bécsi terrortámadás áldozatairól. Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images

Amerikai elnökválasztás: Biden beszédet mondott, biztosra veszi a győzelmét

A demokrata jelölt két államban is átvette a vezetést, és ha Pennsylvaniában megtartja azt a végéig, akkor Joe Biden lesz a következő amerikai elnök. Ezt viszont még mindig nem lehet kijelenteni, mert sok szavazat még hátravan és újraszámlálás is következhet. Folyamatosan frissülő cikkben itt követheted a választás alakulását.

Trumpra vádemelések és nyomozások is várhatnak, ha elveszti az elnökválasztást

Az elnökválasztást megelőző hetekben Donald Trump többször beszámolt tanácsadóinak arról az aggodalmáról, hogy az ügyészek rászállnak, ha elveszíti a választást, és kénytelen lesz távozni az elnöki székből. Úgy néz ki, van is oka izgulni. Itt összeszedtek párat azokról az ügyekről, amelyek a veresége esetén előtérbe kerülhetnek.

Kihirdették a rendkívüli jogrendet, csütörtöktől érvényes az éjszakai kijárási korlátozás, csak a zenés helyek nem nyithatnak ki

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este bejelentette, hogy újra bevezették a rendkívüli jogrendet. Nem sokkal utána megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály. Eszerint éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás van, a szórakozóhelyek bezártak. A rendezvényeken – sportrendezvényeken, színházban, moziban csak minden harmadik széken lehet ülni ezentúl. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és figyelmeztethet, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki. Részletek itt.

„Nem tudjuk jó érzéssel iskolába küldeni a gyerekeinket, egyre rosszabb a helyzet” – tízezer szülő szeretne változást

MTI/Kovács Tamás

A Szülői Hang iskolai járványkezelésről készített felmérésből kiderül, hogy elégtelenül működik a kontaktkutatás és a tesztelés, a rengeteg hiányzás miatt pedig a tananyag elsajátításával is számos iskolában gondok vannak. Ha érdekel a téma, erre a linkre kattints. 

Már az időpontot is bejelentette Szijjártó Péter, amikor hazánkban elérhető lesz az orosz vakcina

A magyar külügyér telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Mihail Muraskóval. A külügyminiszter elmondta, hogy „fontos megállapodást tudtak kötni” a koronavírus oltóanyagának ügyében. A rendkívüli bejelentés fontosabb részletei innen érhetőek el. 

Úgy néz ki, nem utalják el az SZFE-sek ösztöndíjait és szociális támogatását

Sem a rászorulók szociális támogatását, sem a tanulmányi ösztöndíjakat nem utalták át a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak – állítja az egyik hallgató. Részletek

10 százalékkal is nőhet a nyugdíjszorzó jövőre

Akik 2021. január 1. és december 31. közötti nappal kérik a nyugdíjuk megállapítását, azoknak – a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére – egyre kevésbé kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya-átlagkeresetük összegét. Hogy mi is a valorizáció lényege, azt egyetlen kattintás után azonnal meg lehet tudni.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Óriási pechünk van

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak