A legjobb tojásos menüsor

Startlap - Startlap
... mert a tojást minden formájában szeretjük!

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

Mi egy komplett tojásos menüt hoztunk, a tojás reggelihez, ebédhez, vacsorához, édességhez, sőt, még alkoholos italhoz is felhasználható.

 

Tojásleves

Hozzávalók:

2-3 evőkanál olaj

2 púpozott evőkanál liszt

babérlevél

őrölt paprika

őrölt kömény

3 db tojás

kevés ecet

 

Elkészítés:

Alacsony lángon a lisztből és az olajbol rántást készítünk, majd felöntjük 1 liter vízzel.

Ízesítjük babérlevéllel, köménnyel, sóval és őrölt paprikával.

A 3 tojást felverjük, majd ha felforrt a leves, a felvert tojásokat óvatosan belekeverjük, és így még 1-2 percig főzzük.

Ecettel lehet ízesíteni.

 

Egyben sült fasírt tojással

Hozzávalók:

1 kg darált sertéshús

50 dkg darált marhahús

10 db tojás

1 nagy fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

bors

köménymag

majoranna

fűszerpaprika

10 dkg zsemlemorzsa (szükség szerint)

1 ek napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)

 

Elkészítés:

9 tojást megfőzünk.

A húsokat összekeverjük, hozzáadunk 1 tojást, apróra vágott lilahagymát, zúzott fokhagymát, fűszereket ízlés szerinti mennyiségben és zsemlemorzsát, amennyi szükséges.

Olajjal kikent tepsibe belerakjuk a hús felét, eligazítjuk, sorba rakjuk a tojásokat, majd a megmaradt hússal beborítjuk, és eligazítjuk rolád formában.

Alufóliával letakarjuk, 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát és további 30-45 percet sütjük.

 

Citromos tejespite

Hozzávalók:

7.5 dkg cukor

1 csomag Bourbon vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

2 db tojás

fél liter tej

15 dkg liszt

kevés vaj (a forma kikenéséhez)

 

Elkészítés:

A tojásokat a cukrokkal, a citromhéjjal, és a sóval jó habosra felverjük.

3-3 részletben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet is.

190 fokra előmelegítjük a sütőt, a tepsit/jénait/piteformát kivajazzuk, majd beleöntjük a masszát.

10 percig 190 fokon sütjük a pitét, majd 170 fokra visszavesszük a hőfokot, és így sütjük még úgy 30-40 percig.

Porcukorral megszórva, gyümölccsel, lekvárral tálaljuk.

 

Fotók: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Jön a százforintos, ami ötvenezret ér

képcím

Fico elleni merénylet: Megszólalt a TEK Orbán védelméről

képcím

Otthonfelújítási támogatás: itt megnézheted, jár-e