Több mint egymillió ember tüntetett a Brexit ellen Anglia történelmének egyik legnagyobb demonstrációján

Új népszavazást akarnak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-24 11:48

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images

Legalább egymillió ember vonult fel pénteken Londonban, hogy új népszavazás kiírását követeljék a Brexitről – írja a 444.hu. A békés tiltakozás szervezői elismerték, hogy a résztvevők számát nehéz felmérni, de becsléseik szerint többen jelentek meg most, mint a 2003-as iraki háború elleni megmozduláson. Így a csütörtöki tüntetés az ország történetének legnagyobb, de legalábbis egyik legnagyobb demonstrációja volt.

Az irdatlan méretű tiltakozó tömeg felvonulását megelőzően Theresa May miniszterelnök úgy nyilatkozott: felesleges újabb népszavazást tartani, mivel a polgárok többsége sem támogatja ezt. May ekkor arról is beszélt, hogy a parlamenti képviselők akadályozzák őt a nép akaratának érvényesítésében.

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images

A parlament ugyanis úgy határozott, hogy megállapodás nélkül nem lehet kilépni az unióból, viszont kétszer is leszavazta May és az EU alkuját. Ugyanakkor az Európai Unió nem kívánja újratárgyalni a megállapodást, és május 22-ig adtak haladékot Theresa Maynek. A Brexit mentén kialakult káoszra jellemző, hogy a csütörtöki megmozduláson minden pártból felszólaltak képviselők, ugyanis az összes pártban egyaránt vannak Brexit-párti, és Brexit-ellenes tagok.