Több mint 300 háziorvosi praxis betöltetlen, hiába az állami támogatás

A rendszert az összeomlás fenyegeti. "Semmit nem tudunk kínálni, csak sok munkát és az állami fizetést. Azért meg körberöhögnek" - mondja egy vidéki polgármester.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-25 10:23

Fotó: Thinkstock

Hiába kínál 20 millió forintot a kormány az orvosoknak, 308 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen Magyarországon – tudta meg a 24.hu. Noha a költségvetésből tavaly mintegy 2,3 milliárd forintot költöttek erre a célra, a statisztikák fényében mindez csak tűzoltásra volt elég.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, a legnagyobb probléma az, hogy a háziorvosok kétharmada a nyugdíjkorhatár közelében van vagy már nyugdíjas, utánpótlás pedig nincsen. Hiába vannak államilag támogatott helyek az orvosi egyetemeken, az alacsony szakmai és anyagi presztízs miatt a fiatalok számára nem vonzó a pálya – mutatott rá dr. Selmeczi Kamill.

Az orvosszövetség vezetője kifejtette: habár a kormány jó helyen, az anyagiaknál kereste megoldást, az egyszeri támogatással járó praxispályázatokkal nem lehet elfedni, hogy egy háziorvos aprópénzt keres egy klinikai szakorvoshoz képest. Selmeczi szerint ráadásul a húszmilliós támogatásból gyakran a letelepedés költségeire kell a legtöbbet áldozni, mert sok településen lebontották a szolgálati lakásokat.

„Az alapellátásban dolgozó ismerőseim többet keresnek mint én” – panaszkodott a lapnak Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSZ) elnöke. Hozzátette: a háziorvosi rendszer teljes átalakítására lenne szükség, mert a jelenlegi, nem hatékony rendszer elviselhetetlen terhet jelent a kórházak számára is.

“Évek óta nincsen saját orvosuk, az időseket ezért az önkormányzat autójával szállítják az egyik közeli település rendelésére” – mondta a 24.hu-nak egy nyugat-magyarországi település polgármestere. Hozzátette: „ha versenyképes ajánlatot tudnánk tenni (…) akkor esetleg idejönne valaki a városból. Most semmit nem tudunk kínálni, csak sok munkát és az állami fizetést. Azért meg körberöhögnek”.

Címkék:

háziorvos praxis

Mai nap hírei

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu9 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu14 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu14 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu16 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu16 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com18 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu19 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu19 órája