Nem lesz késő délután háziorvos, szakrendelések szűnhetnek meg

Startlap - Startlap
Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az egészségügy küszöbön álló átalakításával erősíteni fogják a nagy, központi kórházakat, a lakóhelyhez közeli ellátásokat viszont nem.

A múlt héten nyújtotta be a parlamentnek Semjén Zsolt az egészségügy átalakításáról szóló első törvénycsomagot, ami részben még csak előkészíti a nagyobb egészségügyi átalakításokat. A 444 Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásszal, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánhelyettesével beszélte át, mire számíthatunk.

Az egyik legtöbbeket érintő változás, hogy nem lesz késő délután háziorvos, tehát nehezebb lesz munkaidőn kívül háziorvoshoz menni.

A kormány számára készült előterjesztés szerint hétköznap csak reggel nyolctól délután négyig lesz rendelés. Utána a háziorvos, ha éppen be van osztva, a járási szakrendelőbe megy ügyelni, sok esetben másik településre, egészen este tízig.

Ezzel párhuzamosan úgy döntöttek, az állam fogja kialakítani a háziorvosi körzethatárokat.

Júliustól az Országos Mentőszolgálatra bíznák az orvosi ügyeleti rendszert.

Délután négytől este tízig, amikor a háziorvosok ügyelnek, a mentők diszpécsere fogja eldönteni, házhoz kell-e menni vagy sem. Tíz óra után a mentősök kezelik majd az ügyeleti ellátásra szoruló betegeket – írja a 444. Budapesten egyelőre nem változik az ügyeleti rendszer.

Bár konkrétan nem szerepel a törvényjavaslatban, a belső előterjesztésből és Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nyilatkozataiból kiderül, hogy a kormány állami fenntartásba venné az önkormányzati szakrendelőket, amiket a dolgozóikkal együtt a megyei kórházak alá terelnének. Sinkó Eszter szerint ebben a rendszerben könnyen szakrendelések szűnhetnek meg, és sok betegnek olyan ellátásokról kell lemondania, amelyek egyelőre helyben elérhetők. A kisebb, városi kórházakat is a megyei kórházak alá sorolnák.

Közvetlenül érinti a betegeket és rokonaikat, hogy a kórházak limitálhatnák a látogatási időt és a látogatók számát, sőt előzetes bejelentkezéshez köthetnék – olvasható a 444 cikkében. Hozzáteszik: bevezetik a segítő személy fogalmát. Ők olyan civilek, akiket a bent fekvő beteg jelöl ki, ha hosszú távú ellátást igényel, képtelen ellátni magát, folyamatos segítségre szorul, pszichés krízishelyzetben van, vagy haldoklik. A segítő személy akár látogatási időn kívül is gondozhatja a beteget a kórteremben.

Sinkó Eszter úgy véli, a változtatások erősíteni fogják a nagy, központi kórházakat, a lakóhelyhez közeli ellátásokat viszont nem.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Ez is érdekelhet

képcím

Van olyan magyar kórház, ahol már 2030-ra jegyzik elő a betegeket

képcím

Vizsgálatot indít az Országos Mentőszolgálat Curtis édesanyja...

képcím

A Belügyminisztérium a budai kórházi osztályok leállásáról