Kiemelt Hírek 2018. augusztus 02.

Több hónapos csúszásra számíthat, aki jogosítványt szeretne 

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 02.
Diákból több van, oktatóból nagyon kevés.

Kapacitáshiánnyal küzdenek az autósiskolák, amelyek nagy része csak hónapokkal a jelentkezés után tudja fogadni a jogosítványra áhítozó diákokat, akik viszont sokkal többen vannak, mint korábban – írja az ATV.

Az egyik autósiskola tanulója elmondta: leterhelt oktatók, újrakezdett- és elhúzódó gyakorlati képzés várja azokat, akik jogosítványt szeretnének. A lány decemberben jelentkezett, de csak márciusban kezdhette meg a gyakorlati képzést egy budapesti autósiskolában, és még mindig csak 35 órát vezetett, pedig már augusztus van. A vizsgától még mindig messze van, mivel mindösszesen heti egyszer járhat vezetni, de van olyan is, amikor még ennyi órát sem tudnak biztosítani.

Minden autósiskola több oktatót is felvenne azonnal

A debreceni Koroknai Autósiskola vezetője a portál kérdésére elmondta: a tanulók száma 2015-höz képest szerinte minimum a duplájára nőtt, mivel korábban a válság miatt sokan nem engedhették meg maguknak a jogosítványt. Ráadásul országos szintű oktatóhiány van, mivel sokáig nem volt szakoktatói képzés.

A körübelül három éve ujraindított képzés magas költségekkel jár: egy-másfél millió forintba kerülhet, hogy egy oktatónak mindene meglegyen, plusz a „B” kategória esetében egy megfelelő jármű is kell, ami kétmillió forintnál kezdődik. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kormányhivatalok közlekedési hatósága nem tud az igényeknek megfelelő mennyiségű vizsgahelyet biztosítani, hiszen vizsgabiztosból sincs elég.

A portál több másik autósiskolát is megkeresett, akik megerősítették a fentieket: hosszú várakozási idők, kevés, túlterhelt oktató, és rengeteg diák.

Az oktatók trükköznek

 

 

Lovas Károly közlekedési szakértő szerint tovább árnyalja a képet, hogy a gyakorlat költsége magas, amit az oktatónak kell kigazdálkodnia, és ezért sokan elfordulnak a szakmától, a többiek pedig gyakran trükkökhöz folyamodnak: például a megadott óraszámnál kevesebbet vezetnek a tanulók. A szakember szerint az oktatók száma jobban csökkent, mint ahogyan a tanulóké nőtt.

Keresés az oldalon