Több hónapos csúszásra számíthat, aki jogosítványt szeretne 

Diákból több van, oktatóból nagyon kevés.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-02 17:00

Fotó: MTI/ Pénzjegynyomda

Kapacitáshiánnyal küzdenek az autósiskolák, amelyek nagy része csak hónapokkal a jelentkezés után tudja fogadni a jogosítványra áhítozó diákokat, akik viszont sokkal többen vannak, mint korábban – írja az ATV.

Az egyik autósiskola tanulója elmondta: leterhelt oktatók, újrakezdett- és elhúzódó gyakorlati képzés várja azokat, akik jogosítványt szeretnének. A lány decemberben jelentkezett, de csak márciusban kezdhette meg a gyakorlati képzést egy budapesti autósiskolában, és még mindig csak 35 órát vezetett, pedig már augusztus van. A vizsgától még mindig messze van, mivel mindösszesen heti egyszer járhat vezetni, de van olyan is, amikor még ennyi órát sem tudnak biztosítani.

Minden autósiskola több oktatót is felvenne azonnal

A debreceni Koroknai Autósiskola vezetője a portál kérdésére elmondta: a tanulók száma 2015-höz képest szerinte minimum a duplájára nőtt, mivel korábban a válság miatt sokan nem engedhették meg maguknak a jogosítványt. Ráadásul országos szintű oktatóhiány van, mivel sokáig nem volt szakoktatói képzés.

A körübelül három éve ujraindított képzés magas költségekkel jár: egy-másfél millió forintba kerülhet, hogy egy oktatónak mindene meglegyen, plusz a „B” kategória esetében egy megfelelő jármű is kell, ami kétmillió forintnál kezdődik. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kormányhivatalok közlekedési hatósága nem tud az igényeknek megfelelő mennyiségű vizsgahelyet biztosítani, hiszen vizsgabiztosból sincs elég.

A portál több másik autósiskolát is megkeresett, akik megerősítették a fentieket: hosszú várakozási idők, kevés, túlterhelt oktató, és rengeteg diák.

Az oktatók trükköznek

 

 

Lovas Károly közlekedési szakértő szerint tovább árnyalja a képet, hogy a gyakorlat költsége magas, amit az oktatónak kell kigazdálkodnia, és ezért sokan elfordulnak a szakmától, a többiek pedig gyakran trükkökhöz folyamodnak: például a megadott óraszámnál kevesebbet vezetnek a tanulók. A szakember szerint az oktatók száma jobban csökkent, mint ahogyan a tanulóké nőtt.

Mai nap hírei

Soha ne öld meg a pókokat a lakásodban: azt is eláruljuk, miért!

joy.hu8 órája

Az autóbérlést forradalmasító szolgáltatást indít a Kia

autopro.hu12 órája

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu14 órája

Olasz államtitkár: az EU zsákutcába kerülhet a V4-ek miatt

demokrata.hu15 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu17 órája

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu17 órája

Szabó Ádámot sokkolta Köllő Babett megjegyzése: „Egyáltalán nem tudtam rajta nevetni”

femcafe.hu18 órája