Több hetes várakozásra és magasabb árakra számíthat az, aki gázzal fűt

Startlap - Startlap
Már az első számlák előtt rögtön két rossz hírrel indul a fűtési szezon.

Pénzcentrum hívta fel a figyelmet arra, hogy a szeptember 15-én hivatalosan is elindult fűtési szezonra sok család nem készült fel elég hamar, aminek kellemetlen következményei lesznek. Sokan ugyanis túl későn fognak hozzá a fűtési rendszer ellenőrzéséhez, a túlterhelt szakemberekre pedig heteket kell várniuk, és ebben az időszakban még az árak is emelkednek.

A karbantartás nem lesz olcsó, de nem érdemes spórolni rajta

A portál értesülései szerint a kiszállási díjtól függően már 15-30 ezer forintot kell kifizetni egy általános ellenőrzésért, amelyet viszont erősen ajánlott minden évben megejteni. A hónapokon át használaton kívül álló tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak alkatrészek, és habár a radiátorok légtelenítését saját kezűleg is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezéseket csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy ellenőrizheti.

A hazai háztartások jelentős részében gázkazán működik, amelyet a karbantartás során megtisztítanak és műszeresen beállítanak, így akár 5-10 százalékkal hatékonyabban működhet a rendszer. A karbantartás kiemelt oka a hatékonyságon túl az életvédelem: a szén-monoxid mérgezések megelőzése. A mérgezések elkerülése érdekében az éves ellenőrzés mellett – főleg a kiválóan szigetelő modern nyílászárók esetén – különösen fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, valamint a nyílt égésterű készülékek esetében érzékelő használata is kiemelten javasolt.

A felülvizsgálatra jogosult regisztrált gázszerelők listája a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján, valamint a gázigazolvány weboldalon érhető el.

Ez is érdekelhet

képcím

2021-ben már senki se mehet nyugdíjba, fő szabály szerint

képcím

Így érdemes megvásárolni és tárolni a karácsonyfát

képcím

12 éve keresik a világ leghíresebb eltűnt gyerekét - és most...