Kiemelt Hírek 2019. január 12.

Több ezren pályázhatnak ingyenes busz- és teherautóvezetői jogosítványra

Startlap Kiemelt Hírek 2019. január 12.
Varga Mihály közleménye szerint a négyéves programmal a logisztikai ágazatban tapasztalható munkaerőhiányon segítene a kormány.

Varga Mihály tájékoztatása szerint négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre szóló jogosítványt a következő években egy mintegy 4 milliárd forintos belföldi forrásból megvalósuló program keretében – írja az MTI. Az összegből 2400 tehergépjármű-vezető és 1600 autóbuszvezető képzésének költségét finanszíroznák.

A pénzügyminiszter szerint a képzés résztvevői a vezetői engedély megszerzése után nagyobb hozzáadott értéket adó munkaköröket is betölthetnek majd, ami jelentősen növelheti a közúti áruszállítás versenyképességét is. A tárcavezető hozzátette: a kormány ezzel a programmal is támogatja a logisztikai ágazat fejlődését, ahol biztosítani kell a folyamatos munkaerő-utánpótlást, hiszen a meglévő hiány pótlása mellett évente 500-1000 új gépjárművezető munkába állására van szükség. 

A program célcsoportja a logisztikai és fuvarozási vállalkozások dolgozói

 A Gépjárművezető képzés munkaviszonyban állók számára II. néven futó programmal olyan dolgozókat céloznak meg, akiknek munkaerő-piaci helyzete a képzéssel előmozdítható. A közvetlen célcsoportot a magyarországi székhelyű logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások, illetve fuvarozók alkotják. Ennek megfelelően a C, C+E, D és GKI kategóriás jogosítvány megszerzését támogatják.

A jelentkezők képzése a munkáltatói szándéknyilatkozatok vagy tanulmányi szerződések benyújtása és megkötése után indulhat. A hatósági képzéseket az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg. A 2022. december 31-ig tartó programra a www.ofa.hu weboldalon lehet.

Keresés az oldalon