Kiemelt Hírek 2018. december 23.

Félreértették a rendeletet: továbbra is kell elsősegélyvizsga a jogsihoz, csak egy technikai apróság változott

Startlap Kiemelt Hírek 2018. december 23.
Kevesebb adminisztrációval jár majd a vezetői engedély kiállítása.

Szombaton több helyen is arról írtak a Napi cikke nyomán, hogy jövőre megváltozik a jogosítványszerzés menete, és nem lesz szükség sikeres elsősegélyvizsgára az okmány megszerzéséhez. Miután sokan jelezték, hogy ez csak tévedés lehet, az Index felkereste a vizsgáztatást végző Magyar Vöröskeresztet, ahol jelezték: a hír őket is meglepte, így az ügyben illetékes Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultak.

A kormányszerv a Vöröskeresztet arról tájékoztatta: a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet félremagyarázták, és ígértek egy közleményt, amelyben eloszlatják a félreértéseket. Ez meg is érkezett az  Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről, amelyben arról írtak: valóban történt változás, de nem abban, hogy nincs szükség sikeres elsősegélynyújtási vizsgára, csupán abban, hogy az erről szóló dokumentumot nem kell bemutatni.

A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet (a tavaly decemberben módosított, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.).as) változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását. A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain

– olvasható a minisztériumi közleményben. Hozzátették: vezetői engedély kiállítása pedig a sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum birtokában a közlekedési hatóság felkeresése nélkül.

Keresés az oldalon