Tízszer-hússzor drágább gyógyszerekkel lehet kiváltani a rákkeltő vérnyomáscsökkentőt

Az OGYÉI által ajánlott helyettesítő orvosságok nem élveznek tb-támogatást.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-15 16:55

Fotó: Thinkstock

Nemrég több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mivel rákkeltő hatóanyagot tartalmaznak. A felfüggesztett orvosságok helyett ajánlott készítményekért azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a betegeknek, mivel ezek 10-20-szor drágábbak szokásos tablettáiknál – írja a hvg.hu.

A “minőségi hibás” valsartan nevű hatóanyag egy kínai gyártótól, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals cégtől származik, és egy ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyülettel, nitrózaminnal szennyezett. A nitrózamin erősen mérgező, rákkeltő anyag, laboratóriumi patkánykísérleteknél is ezt használják daganatképzésre.

Az OGYÉI először a nemzetközi figyelmeztetésnek megfelelően felfüggesztette a veszélyes készítmények forgalmazását, valamint szakmai egyeztetéseket hívott össze, de a betegek tájékoztatását későbbre halasztotta, óriási káoszt okozva ezzel a gyógyszertárakban.

200 ezer dobozt érint a szennyezés, nem lehet visszaváltani

Az OGYÉI az Európai Gyógyszerügynökség álláspontjával egybehangzóan nem javasolja a szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének azoonnali abbahagyását, mivel ez nagyobb veszéllyel jár (infarktust, stroke-ot okozhat), mint a szer tobábbi szedése. Ehelyett azt ajánlják, hogy a kezelőorvos segítségével néhány héten belül álljanak át más, hasonló hatású orvosságra.

A becslések szerint 200 ezer doboz szennyezett termék került forgalomba, amit a patikákban nem kötelesek visszavenni a betegektől, és orvosi vény nélkül nem adhatnak helyette másfajta vérnyomáscsökkentőt.

Az ajánlott helyettesítő termékeket nem támogatja a TB

Az OGYÉI kiadta azon magyarországi forgalomban lévő, valsartanalapú orvosságok listáját, amelyek nem a kínai gyár szennyezett hatóanyagát tartalmazák (pl. Novartis originális, Diovanja, a Krka és a Teva gyógyszergyárak termékei), a háziorvosok pedig részletes útmutatást kaptak a valsartan helyettesítésére hatóanyagokról. A probléma azonban az, hogy az OGYÉI által ajánlott orvosságok nem élveznek tb-támogatást, így tízszer vagy akár hússzor annyit kellene fizetni a felfüggesztett gyógyszereket helyettesítő termékekért.

Mai nap hírei

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu11 órája

Olasz államtitkár: az EU zsákutcába kerülhet a V4-ek miatt

demokrata.hu11 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu14 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu14 órája

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu17 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu18 órája

Mi lett vele? Sas József eltűnt a nyilvánosság elől, aggódnak a rajongók

femcafe.hu18 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu18 órája