Kiemelt Hírek 2018. július 03.

Órási a káosz a gyógyszertárakban a vérnyomáscsökkentők visszavonása miatt

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 03.
Egy kínai gyártó alapanyaga miatt felfüggesztették 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását, de nem vonták vissza a már a betegeknél lévő gyógyszereket.

Mint korábban mi is megírtuk, felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken.

Az intézet honlapján megtalálható táblázatban tételesen felsorolták az érintett huszonhét gyógyszert, amelyekben megtalálható a valsartan nevű, vérnyomáscsökkentőhatóanyag, egy részük pedig vízhajtót is tartalmaz. Többféle összetételű, erősségű készítmény van a táblázatban, több gyártó termékei.

A táblázat elérhető a https://www.ogyei.gov.hu/kivonas_felfuggesztes/ webcímen.

Az OGYÉI mindegyik gyógyszernél közölte a felfüggesztésről szóló határozatokat.

Azt írták: bejelentést kaptak az adott gyógyszerről, amely szerint a gyógyszer gyártásához felhasznált hatóanyag feltételezett minőségi hibájával kapcsolatban kivizsgálás indult a gyártóhelyen.

Az OGYÉI a bejelentés értékelése után hivatalból eljárást indított minőségi hiba kivizsgálásáért. Mivel a gyógyszer minőségi hibájának gyanúja merült fel, az OGYÉI az adatok értékeléséig és a kivizsgálás lezárásáig a forgalmazás felfüggesztéséről döntött. Vannak olyan készítmények, amelyeknél csak bizonyos gyártási számú tételeket érint a felfüggesztés, a többinél viszont mindegyiket.

Pánik a patikákban

A bejelentés kisebb pánikot keltett a gyógyszertárakban, mivel a közlemény csak arról szólt, hogy vizsgálják az alapanyag összetételét, de az nem szerepelt benne, hogy a lehetséges hiba milyen természetű, milyen veszélyt hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van.

Sokan úgy értelmezték a helyzetet, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatja.

A Népszava.hu értesülései szerint többen vissza is vitték a patikákba a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőjüket, de azokat a gyógyszertárak nem vehették vissza, mert a hatóság nem visszahívta, csak felfüggesztette a készítmények forgalmazását.

Sokan nem értik, mi a különbség a két fogalom között; a Népszava információi szerint egyelőre csak annyi biztos, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát.

A lap szerint jelenleg azt javasolják, hogy akinek megrendült a bizalma a már kiváltott gyógyszerében, az keresse fel háziorvosát és konzultáljon vele az esetleges váltásról.

A jelzett alapanyag más forrásból egyébként egyéb termékekben is elérhető, ugyanakkor nem áll rendelkezésre olyan információ, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be.

Mára  az OGYÉI honlapján olvasható közleményét is átírták, és már az szerepel benne,  hogy

akik az érintett gyógyszereket szedik, “továbbra is folytathatják a terápiát.”

Keresés az oldalon