Titokban pusztítják el a balatoni fákat

Startlap - Startlap
Ismeretlen tettesek vegyszerrel ölik a fákat a siófoki Balaton-parton, a feltételezések alapján azoknak a luxus apartmanházaknak a lakói teszik ezt, akiknek takarja a tóra nyíló kilátásukat a növényzet.

Szokatlan módon kiszáradt fák hívták fel magukra a figyelmet a siófoki vízparton, amiknek a tövénél még a fű is eltűnt. Zenthe Orsolya siófoki sajtóreferens elmondta, hogy ezt a jelenség már 2014-óta tapasztalják az Aranyparton és az Ezüstparton , s jellemzően azokon a területeken fordul elő, ahol luxus apartmanházak előtt takarják ki a fák a tóra nyíló kilátást – olvasható az Index.hu-n.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere szerint az éj leple alatt titokban vegyszerrel öntözgetik a fákat a tulajdonosok vagy az általuk felbérelt személyek, hogy megszabaduljanak a zöld levélzettől. De a lakók olyan esetekről is beszámoltak, amelyek során balta nyomokat találtak egyes fákon. Az ügy kapcsán a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon azt mondták, hogy ugyan elindították, de egyből meg is szűntették az eljárást az ügyben, mivel bűncselekményről ilyen esetekben nem lehet beszélni, csak szabálysértésről.

Engedély nélkül ritkítják a nádast is

Nem csak fákat, hanem a nádasokat is ritkítják ismeretelen tettesek, az Újhelyi strand és az Azúr Hotel között épülő lakópark elől minden előzmény nélkül eltűnt a vízi növényzet. Az önkormányzat ez ügyben ugyan nem illetékes, de a vízügytől azt az információt kapta a polgármester, hogy érvényes engedéllyel rendelkeznek a mederkarbantartásra. Egy másik nádas ügyében viszont már feljelentést is tett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, mivel az egyik luxusvilla elől engedély nélkül írtották ki a nádast.

A bulizók is sok kárt tesznek a környezetben

A siófokiaknak nem csak a fa pusztításból van elegük, ugyanis az éjszakai élet számos problémát okoz a mindennapokban. Többen panaszkodnak prostitúciós tevékenységekre és a részeg, kötekedő, vandál bulizó fiatalokra, akik amellett, hogy tárgyakat vagy frissen ültetett facsemetéket rongálnak meg, “folyóügyeiket” is a köztéren végzik.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a Balatonba zuhant helikopter mentése

képcím

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

képcím

Nyolc embert mentettek ki a Balatonból egyetlen nap alatt