"Tiszta marad a priuszom" - reagált Árpa Attila a drogügyben hozott ítéletre

Startlap - Startlap
Jogerősen 1 év 8 hónap felfüggesztettet kapott Árpa Attila drogkereskedelemért. A színész továbbra is állítja, nem követett el bűncselekményt.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős másodfokú ítéletével bűnösnek mondott ki társtettesként kábítószer-kereskedelem bűntettében egy ismert médiaszemélyiséget és két művésztársát – közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Fővárosi Főügyészség 2021 nyarán emelt vádat egy német állampolgárságú, de a magyar művészérában huzamosabb ideje jelen lévő középkorú férfival és társaival szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt. A Fővárosi Törvényszék 2023 februárjában kihirdetett elsőfokú ítéletével a kokainnal és extasyval üzletelő dílert jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év fegyházra ítélte.

Három – művészeti tevékenységet végző – bűntársa közül kettőt kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és őket 1,5 millió, illetve 840 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, harmadik társukat pedig kábítószer birtoklás vétsége miatt megrovásban részesítette.

Kifejtették, hogy a színész-producer 2018 óta szervezett összejöveteleket lakásán, a rendezvényekre vendégeivel – így bűntársaival is – kokaint szerzett be az azzal kereskedő társuktól, majd a “kábítószert művészi együttgondolkodásuk előmozdítására közösen elfogyasztották”.

Az ügyészség szerint hasonlóan jártak el az elkövető művésztársai 2019. március 22-én is, amikor a kokain megvásárlását követően rendőri ellenőrzés alá vonták járművüket, és tőlük a rendező-forgatókönyvíró társuk lakására szervezett újabb összejövetelre szánt, mintegy három gramm kokaint lefoglalták.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a művészvilágba bejáratos kábítószer-terjesztővel szemben súlyosabb szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért, míg három művész bűntársával szemben forgalomba hozatallal, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapításáért és próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

 Az ügydöntő határozattal szemben a díler védője a büntetés enyhítésére, míg a médiaszemélyiség társának védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, harmadlagosan pedig az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla az egykori “Nagy Ő”-t, azaz Árpa Attilát végül 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg két társát 1 év 6 hónap, illetve 1 év börtön fokozatú, az egyik esetében 2 évi időtartamra, a másikat pedig 1 év próbaidő tartamra felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és rendelkezett az előzetes bírói mentesítésükről.

A másodfokú bíróság az ügyben kábítószer-kereskedőként elítélt elsőrendű terhelt elsőfokú ítéletét helyben hagyta – áll a közleményben.

Árpa Attila: Soha nem kereskedtem kábítószerrel 

A jogerős ítélet után Árpa Attila a Blikknek nyilatkozott. A színész továbbra is tartja magát ahhoz, hogy soha nem kereskedett kábítószerrel. “Fogyasztani fogyasztottam, de ezt rég bevallottam és nem is tagadtam soha” – mondta a lapnak. Az ítélettel kapcsolatban kifejtette: “Lehet ezt úgy is fogalmazni, ahogy a kedves bíróság teszi, hogy védje saját magát, de lehet úgy is, hogy az ítélettel tiszta marad a priuszom, nem leszek büntetett előéletű és a pénzbüntetést is elengedték.”

Címlapfotó: TV2

Ez is érdekelhet

képcím

Németországban legalizálták a marihuánát

képcím

Két magyar férfi szállíthatott hárommilliárd forintnyi heroint...

képcím

Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi Gödön