Kiemelt Hírek 2020. április 29.

Texasban kivonták a forgalomból azt a gyorstesztet, amit a magyar kormány is használ

Startlap Kiemelt Hírek 2020. április 29.
A helyi egészségügyi hatóság szerint az a koronavírus-gyorsteszt, amiből áprilisban Magyarország is bevásárolt, használhatatlan. Reggeli hírösszefoglaló.

Texasban használhatatlannak minősítették, és kivonták a forgalomból azt a gyorstesztet, amit a magyar kormány is használ

Az antitestek kimutatásával operáló gyorstesztekről már eddig is tudtuk, hogy kevésbé megbízhatók, mint a PCR-tesztek, amelyek a vírus RNS-ét detektálják. Ugyanakkor a gyorstesztek – a rájuk jellemző hibahatárral – alkalmasak arra, hogy kimutassák, valaki korábban már átesett-e a fertőzésen. Az antitestes tesztek hatékonyságában nagy szórás mutatkozik: az egyik típusú tesztnek, amiből április elején a magyar kormány is vásárolt, és amit nálunk azóta is aktívan használnak, a texasi egészségügyi hatóság megtiltotta az alkalmazását, annyira alacsony arányban produkált helyes eredményeket. Részletek itt.

Ilyen sorrendben nyithatnak újra a boltok, vendéglátóhelyek, szálláshelyek

A Magyar Nemzet szerint már nagyjából tudható, hogyan fog zajlani a kijárási korlátozások lazításának fokozatos bevezetése. A kormányközeli lap szerdai száma közölt egy lehetséges forgatókönyvet. Ezt ebben a cikkben foglaltuk össze.

Több ezer magántesztet csináltatott a MOL és az OTP, de fertőzöttet alig találtak

Az OTP mintegy 5200, a MOL körülbelül 7400 tesztet csináltatott, de magánlaborok és a hazai orvosi egyetemek is teszteltek, és érdekes eredményt kaptak. Részletek itt.

Videón mutatta meg a TEK, hogyan fogták el a tíz éve keresett soroksári bankrablót

A kép illusztráció. (Fotó: MTI/ Lakatos Péter)

A Terrorelhárítási Központ (TEK) Poroszlón fogta el a férfit, aki tíz évvel ezelőtt kirabolta a soroksári bankot az unokatestvérével, és azóta a körözési listán a TOP 50-ben van. Az akcióról felvétel készült, íme.

Saját gyermeküket és unokahúgukat kényszerítette szexre egy óvónő és élettársa

Az óvónő a munkahelyén  több rábízott óvodásról készített gyermekpornográf felvételeket. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nemzetközi együttműködés során azonosította a nőt és a férfit. A felkavaró esetről ebben a cikkben olvashatsz tovább.

A két évtizeden át tartó vietnámi háborúban kevesebb amerikai halt meg, mint koronavírusban

Az Egyesült Államokban az igazolt koronavírusos esetek száma már meghaladja az egymilliót. Washingtonban újabb járványellenes intézkedéseket folytatnak. A témáról bővebben itt írnak.

Elérte a háromszázat a koronavírus hazai áldozatainak száma, és több tucat új fertőzött van

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és többen meghaltak a betegség következtében. A friss, hivatalos magyarországi koronavírusos adatokat erre a linkre kattintva nézheted meg.

Vajon mehetünk idén nyaralni? És ha igen, akkor hogyan?

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült friss kutatás szerint a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után. Mennyire látszik ez a szálláshelyek foglalásain? Belföldre vagy külföldre fogunk menni? Mire számíthatunk, ha a járvány miatt mégsem tudjuk igénybe venni a foglalásunkat? Miben lesz más idén egy nyaralás, mint a pandémia előtti időszakban? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat ebben a cikkben

Az összes visegrádi országban nagyobb támogatás jár a bajba jutott cégek dolgozóinak, mint nálunk

A koronavírus miatt Európa számos országa kényszerült munkaidőcsökkentésért cserébe járó bértámogatási intézkedés bejelentésére, vagyis az eredetileg Németországban alkalmazott kurzarbeit valamilyen formájának alkalmazására. A magyar kurzarbeit szabályait viszonylag nagy késéssel érkezett, és már egy héttel később lazítani kellett rajta, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az, hogy az egyes országokban mire volt elég a kurzarbeit, utólag látszik majd, de a feltételeket összehasonítva az derül ki: a magyar szigorúbb, mint a cseh, a lengyel, vagy a szlovákRészletek itt.

Szerda délután érkezik a hidegfront

Fotó: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

A szerda délelőtti órákban nyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat, amelynek hatására nagy területen kedvezővé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Keresés az oldalon