Innentől így nyaralhatnak belföldön a családok

Fatima
Vészesen közeleg a nyár, ám a járványhelyzet igencsak felbolygatta a többek közt a turizmust is. Vajon mehetünk idén nyaralni? Míg a szakemberek bizakodva tekintenek előre, addig az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal szerint az érdeklődés a tavalyi év legfeljebb 10-15 százaléka...

A hetek óta tartó bezártság következtében az emberek egyre jobban vágynak a szabadba, otthonról el. Ezek alapján nem is meglepő, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készült friss kutatás szerint a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után. A nyári turisztikai szezon kilátásait illetően Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója azt is elmondta: át fognak alakulni az utazók prioritásai, és a biztonság lesz a legfőbb szempont.

Fotó: Getty Images
 

Már lehet foglalni szobákat

A Pénzcentrum felvette a kapcsolatot több itthon működő szállodalánccal. Arra voltak kíváncsiak, hogy megindultak-e a foglalások, mit tapasztaltak, ám többen is elzárkóztak a válaszadástól. Az is kiderült, hogy sok szállodában júniusra már lehet foglalni szobákat előleg befizetésével, ami visszajár, ha a szálloda mégsem tud kinyitni. Ellenben ha a vendég dönt úgy, hogy mégsem utazik, akkor a legtöbb helyen vouchert adnak, amit egy éven belül fel lehet használni.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) március végén közölt legfrissebb előrejelzése szerint a nemzetközi szinten utazók száma 20-30 százalékkal csökkenhet az idén a tavalyi másfél milliárdhoz képest.

Népszerű lesz a belföld

“Azt szinte biztosra vehetjük, hogy a belföldi turizmus hamarabb fog fellendülni, mint a nemzetközi utazások piaca, de az eddigiek alapján azt látjuk, hogy aki külföldre tervezett utazni, nem feltétlenül foglal, fogalt még át belföldre” – tudta meg a portál a Szállás.hu-tól, de hozzátették: ez a válság a teljes turizmust megváltoztatja középtávon, hiszen az emberek a járvány elmúltával is máshogy fogják tervezni és a szervezni az utazásaikat.

Májusban még nem számíthatnak forgalomra a szállásadók, többen üzemszünetet tartanak vagy akár végleg be is zártak, de akadnak olyanok is akik a hosszú távú kiadásban gondolkodnak. Sőt, egyesen karanténra vagy home office céljára kínálnak szobákat. Augusztusra látszik némi érdeklődés, ám ez csalóka az átofoglalások miatt.

A Szállás.hu két javaslattal állt elő:

  • aki már foglalt nyárra, de veszélyben érzi az időpontját, keresse az ügyfélszolgálatokat, ahol segítenek új, későbbi időpontra való átfoglalásban.
  • aki azonban még nem foglalt, szeretne idén nyaralni, de bizonytalan, hogy erre mikor kerülhet sor, annak azt javasolják, hogy keresse az ingyen lemondható és előrefizetés nélküli szálláshelyeket, hiszen ha a helyzet mégsem lesz utazásra alkalmas a kiszemelt időpontban, akkor lemondható vagy rugalmasan átfoglalható őszre, télre vagy más időpontra.
 
Hasznos, ha a következő hónapokban az utazni vágyók elszigetelt szálláshelyeket keresnek, ami nem alkalmas tömeg kialakulására, és a vendég csak a saját társaságával érintkezik, például: vendégházak, panziók.

Nem lesz olyan, mint régen

Előreláthatólag a közeljövőben is népszerű lehet a Balaton környéke, ám egy biztos: most nem lesz olyan, mint korábban. Felsch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a szállodák valószínűleg  csak szigorú szabályozások mellett nyithatnak újra Magyarországon, és nem fognak teljes kapacitással működni. Arra is van esély, hogy nem minden hotelnek éri majd meg kinyitni az új feltételek mellett, hiszen figyelniük kell az asztalok közti távolságokra, be kell tartaniuk a szigorúbb higiéniai előírásokat és ahogy a kapacitás korlátozottabb lesz, a szolgáltatások köre, igénybevétele is változhat – írja a Pénzcentrum.