Nem emelték magasabb szintre a terrorkészültséget Magyarországon

Startlap - Startlap
Nincs a hatóságok birtokában a magyarok biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ.

Tévesen állította kedden a Magyar Nemzet, nem emelték magasabb szintre a terrorkészültséget Magyarországon.

“Magyarország területén 3-as terrorfokozat van érvényben, a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában” – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden az MTI-vel.

A közleményben ugyanakkor azt írták: a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette, fokozottabban ellenőrzi a közintézmények biztonságát, valamint a határátlépéseket. A rendvédelmi, valamint a partnerszolgálati együttműködésben az információk cseréje folyamatos, az adatokat a TEK folyamatosan összegzi, elemzi és értékeli – tették hozzá.

“A TEK a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálja, és felkészült arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegye a szükséges intézkedéseket” – áll a közleményben.

Magyarország területén 2016 óta van érvényben a 3-as, azaz közepes terrorfokozat.

A terrorveszély-fokozat besorolását egy 2015-ös kormányrendelet szabályozza, ahol a 4-es a legenyhébb, míg 1-es a kritikus szint. A 3-as, azaz közepes fokozat akkor rendelhető el, ha “ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt” – emlékeztet a 24.hu.

Iráni támadás

Korábban megírtuk, hogy Irán szombat éjjel drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen. A katonai akcióra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap összehívta a Védelmi Tanácsot, azzal az indokkal, hogy a “közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is”.

A kormányon belül működő Védelmi Tanács többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel foglalkozik.

Az Izrael elleni iráni akció nyomán a környező országok sem változtattak a terrorbesorolásukon, így jobbára maradtak a jóval korábban megállapított, közepesnek minősülő fokozatok – jegyzi meg a 24.hu.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Magasabb fokozaton a terrorkészültség Magyarországon

képcím

Az ország irányításának átvételére készültek fegyveresek -...

képcím

Friss hírek az esztergomi robbantás sérültjeiről