Magasabb fokozaton a terrorkészültség Magyarországon

Startlap - Startlap
Az iráni rezsim Izrael ellen elkövetett támadása miatt összeült a Védelmi Tanács, a terrorkészültség emelését rendelték el.

Frissítés: Nem emelték magasabb fokozatra a terrorkészültséget Magyarországon, továbbra is 3-as terrorfokozat van érvényben, “a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában” – derült ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) keddi közleményéből.

Vasárnap Orbán Viktor Irán támadására válaszul összehívta a Védelmi Tanácsot. Az ülést követően elrendelték a terrorkészültség magasabb szintre emelését Magyarországon: ez megerősített rendőri jelenléttel, megnövelt titkosszolgálati együttműködéssel, és a zsidó felekezetekhez köthető objektumok kiemelt védelmével járhat.

A TEK katonái járőröznek 2020-ban.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai járőröznek a miskolci Széchenyi utcában a kijárási tilalom idején 2020. november 14-én este. Forrás: MTI

Irán vasárnap este indított légitámadást Izrael ellen. A katonai lépés a feszült közel-keleti helyzet eszkalálódásához vezethet. Orbán Viktor még aznap összehívta a Védelmi Tanácsot, akik a terrorkészültség megnövelése mellett döntöttek.

„A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is” –  nyilatkozta a kormányfő a Magyar Nemzetnek.

A miniszterelnök emellett azt is bejelentette, hogy kedden Brüsszelbe utazik, ahol Európa vezetőivel áttekintik a helyzet biztonsági kockázatait.

A Vaskupola rakétaelhárító rendszer Izraelben.
A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer Jeruzsálem közelében 2024. április 14-én. Forrás: MTI

A terrorkészültség emelése intenzívebb titkosszolgálati információcserével és megnövelt védelemmel jár a kiemelt létesítmények és állami vezetők számára.

Számíthatunk emellett megerősített rendőri jelenlétre közterületeken és tömegrendezvényeken.

Horváth József, a polgári és a katonai elhárítás egykor műveleti főigazgatóhelyettese elmondta a Magyar Nemzetnek, mivel jár egy ilyen határozat: intenzívebb, napi kapcsolattartásra lesz szükség a magyar titkosszolgálatok EU-s és a NATO partnerszervezeteivel, ami a mindennapokban nem szokványos. Megerősítik emellett az ország kiemelt vezetőinek és stratégiai objektumainak védelmét.

Motoros rendőrök a 2023-as Sziget Fesztiválon.
Motoros rendőrök a Hajógyári-szigeten a 29. Sziget fesztivál első napján, 2023. augusztus 10-én. Forrás: MTI

Tömegrendezvényeken és népszerű köztereken akár fegyveres járőrözésre is sor kerülhet: a fesztiválszezon közeledtével kihívás lesz a biztonsági szolgálatoknak az események felügyelete a résztvevők szabadságának korlátozása nélkül. Megerősített védelmet kapnak emellett a külképviseletek, nagykövetségek, és a zsidó felekezetekhez köthető intézmények is.

A terrorkészültség megemelése egészen addig érvényben maradhat, ameddig a Védelmi Tanács megállapítja a fenyegetettség csökkenését. A konfliktus további eszkalálódása esetén a terrorkészültség tovább növelhető.

Borítókép: Rendőr és katona járőrözik a Jászai Mari téren 2020. november 16-án. Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Nem emelték magasabb szintre a terrorkészültséget Magyarországon

képcím

Izrael: Itt az idő, hogy a világ cselekedjen, ne hagyja figyelmen...

képcím

Irán több mint kétszáz drónnal és rakétával támadta Izraelt