Irán több mint kétszáz drónnal és rakétával támadta Izraelt

Startlap - Startlap
Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. A fenyegetések nagy részét Izrael határain kívül megsemmisítették.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták. A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison. Hagari hangsúlyozta, hogy a bázis továbbra is működik, a vadászgépek onnan továbbra is indulnak küldetéseikre.

Izrael és szövetségeseinek felderítő és elfogó rendszerei szinte teljesen felszámolták az Izraelbe indított rakéták és drónok százainak tömeges támadását, a mindössze 12 perces repülési idő alatt Izraelbe érő ballisztikus rakéta közül is csak néhány jutott át az izraeli határon. A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe.

Az amerikaiak és szövetségeseik körülbelül hetven drónt tartóztattak fel, a többit pedig az izraeli légierő gépei fogták el. A ballisztikus rakétákat a Nyíl és a Varázspálca légvédelmi rendszerek ellenrakétái fogták el. A legtöbb indítás Iránból történt, de kis részüket Irakból, Jemenből és Libanonból bocsájtották útra.

Az IDF szóvivője kiemelte a kivételes együttműködést Izrael és szövetségesei között, de hangsúlyozta, hogy “az incidens még nem ért véget. További fenyegetések vannak folyamatban. A vezérkari főnök jóváhagyta a további lépések terveit”.

“Elfogtuk. Megfékeztük. Együtt győzünk” – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap reggeli bejegyzésében az X közösségi médiában.

A miniszterelnöki hivatal jelentése szerint törölték a vasárnap délelőttre tervezett kormányülést, mert a biztonságpolitikai kabinet egész éjszaka ülésezett az iráni támadás miatt.

Újból megnyílt a légtér

Izrael vasárnap reggel, helyi idő szerint reggel hét óra harminc perckor megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után – jelentette a reptéri hatóság. A közlemény szerint a kiesés miatt változások várhatóak a menetrendben, az utazóközönségnek tájékozódnia kell a légitársaságoknál járataik indulásáról és érkezéséről.

Irak, Libanon és Jordánia szintén vasárnap reggel jelentettebe légterének újbóli megnyitását, amelyet szombat este óta lezártak az Irán által Izrael ellen indított, példátlan támadás miatt.

Irán: önvédelem volt

“Az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erői az önvédelemhez fűződő – az ENSZ Alapokmányának 51-es cikkelye szerinti – elidegeníthetetlen joggal élve, válaszul az ismételt katonai agresszióra (…) egy sor csapást mértek Izrael katonai bázisaira” – írta az iráni külügyi tárca. Az állásfoglalás szerint Irán “szükség esetén habozás nélkül további védelmi intézkedéseket fog tenni saját törvényes érdekei védelmében bármilyen agresszív katonai cselekménnyel, illetve erő törvénytelen alkalmazásával szemben”.

Az IRNA állami hírügynökség szerint szombat éjszaka Haibár típusú ballisztikus rakétákkal mértek csapást egyebek mellett Izrael Negev-sivatagban található légibázisára, ahonnan az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni támadást is indították. Az IRNA szerint komoly károkat okoztak az izraeli támaszponton.

 

 

Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

“Őszinte ígéret”

Az Izrael elleni éjszakai támadás “minden célját elérte” – mondta az iráni fegyveres erők főnöke vasárnap hozzátéve, hogy egyetlen városi vagy gazdasági központot sem vettek célba iráni drónok és rakéták. Mohammad Bagheri tábornok közölte, hogy a két fő célpont “az a hírszerzési központ volt, amely a cionistáknak a szükséges információkat szolgáltatta” az iráni konzulátus április 1-jei damaszkuszi lerombolásához szükséges csapáshoz, valamint “a Nabatim légi bázis, ahonnan a bombázó F-35-ös gépek” felszálltak. “Ez a két központ jelentős károkat szenvedett és működésképtelenné vált” – állította.

“Nem áll szándékunkban folytatni ezt a műveletet, de ha a cionista rezsim bármilyen akciót hajt végre az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, akár a mi földünkön, akár a hozzánk tartozó központokban Szíriában vagy máshol, a következő műveletünk sokkal nagyobb lesz, mint ez” – figyelmeztetett a magas rangú tiszt.

Bagheri tábornok azt is elmondta, az iráni hatóságok “üzenetet küldtek az Egyesült Államoknak, amelyben figyelmeztették, hogy ha a következő lehetséges (iráni) akciókban együttműködnek Izraellel, akkor a bázisaik nem lesznek biztonságban”, az Egyesült Államoknak ugyanis több katonai támaszpontja is van a térségben. Az üzenetet a teheráni svájci nagykövetségen keresztül továbbították, amely a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hiányában az amerikai érdekeket képviseli Iránban.

Az állami televíziónak nyilatkozó Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda főparancsnoka azt mondta, hogy az éjszaka végrehajtott művelet “nagyobb léptékű is lehetett volna”. “Ezt a műveletet azokra a szolgálatokra korlátoztuk, amelyeket a cionista rezsim a szíriai nagykövetségünk megtámadására használt”.

Jordánia lehet “a következő célpont”

Jordánia szombat éjszaka iráni drónok tucatjait lőtte le Teherán figyelmeztetése ellenére. Az ammáni vezetés lezárta az ország légterét, mindemellett pedig fokozott készültségbe helyezte a hadsereget, a radarrendszerekkel nyomon követve az Irak és Szíria irányából érkező drónokat. Jordánia több nagyvárosának lakói is heves légi tevékenységről számoltak be. Katonai források szerint Jeruzsálem felé tartó drónokat lőttek le a Jordán folyó völgye felett, illetve a szíriai-iraki határ térségében.

Nem sokkal korábban a Farsz iráni hírügynökség jól értesült helyi katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a teheráni vezetés figyelni fogja Jordánia minden olyan lépését, amelyet Izrael támogatására tesz a megtorló csapások során. Az illetékes egyben figyelmeztetett, hogy Jordánia lehet “a következő célpont”.

Az amerikai erők segítettek Izraelnek

Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét – közölte vasárnapra virradóra Joe Biden amerikai elnök, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon.

Biden határozottan elítélte az iráni támadást, egyben megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

“Utasításomra, Izrael védelmének támogatására, az amerikai hadsereg harci repülőket és ballisztikus rakéták elhárítására alkalmas rombolókat vezényelt a térségbe a héten” – mondta. “Köszönhetően ezen erők bevetésének és katonáink rendkívüli képességeinek, segíteni tudtunk Izraelnek lelőni csaknem minden beérkező drónt és rakétát” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Közölte azt is, hogy vasárnap össze fogja hívni a hét legfejlettebb ipari ország (G7) tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására. Ez időközben megtörtént: a G7 állam- és kormányfői vasárnap kora délután videokonferenciát tartanak “az Izrael elleni iráni támadás megvitatására”. A G7-hez Olaszországon az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Japán tartozik.

Biden elmondta, hogy Netanjahuval folytatott beszélgetésében kiemelte: Izrael “tanúbizonyságát adta figyelemre méltó képességének, hogy megvédje magát és meg is birkózzon párját ritkító támadásokkal”.

Biden beszélt arról is, hogy az iráni támadás idején nem látták jelét a közel-keleti térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve létesítmények elleni támadásoknak.

Amerikai elemzők szerint Irán úgy tervezte a támadást, hogy megmutassa az ország képességeit és eltökéltségét, hogy kétezer kilométeres távolságból is csapást tud mérni ellenségére, de közben legyen ideje reagálni a légvédelemnek. Irán ezzel nemcsak demonstrál, de teszteli is haditechnikáját, figyeli az izraeli és az amerikai védelem reakcióját, taktikáját. Erre utal, hogy az iráni külügy azonnal “deeszkalációs szándékú” nyilatkozatot tett közzé az X-en, és kijelentette, hogy a sikertelen csapás után Irán a maga részéről “lezártnak tekinti az ügyet”. – írja a 444.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére – közölte vasárnap reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

“A közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is. Ezért ma délutánra összehívtam a védelmi Tanácsot!” – írta vasárnap reggel a Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Az Orbán Viktor vezetésével felálló Védelmi Tanácsot 2022 júniusában hozták létre, megalakulását az elhúzódó ukrajnai háborúval és a nyomában járó európai gazdasági válsággal, valamint a fokozódó migrációs nyomással indokolták.

A kormányon belül működő Védelmi Tanács többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel foglalkozik.

A Védelmi Tanács a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fóruma, elnöke a miniszterelnök, titkára a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

AZ ENSZ elítéli a támadást

Izrael állandó ENSZ-képviselője, Gilad Erdan az X-en közölte, hogy hazája az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnapra az iráni támadás miatt.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte az Izrael elleni támadást, és önmérsékletre, valamint az ellenségeskedés haladéktalan beszüntetésére intette a feleket.

“Mélységesen aggódom az egész régióra kiterjedő pusztító eszkaláció valós veszélye miatt. Felszólítom a feleket, hogy gyakoroljanak maximális önmérsékletet, elkerülve minden olyan cselekedetet, amely nagyszabású, többfrontos katonai konfrontációhoz vezetne a Közel-Keleten” – hangsúlyozta Guterres szombat éjszakai állásfoglalásában, hozzátéve: a világ “nem engedhet meg magának még egy háborút”.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magasabb fokozaton a terrorkészültség Magyarországon

képcím

Izrael: Itt az idő, hogy a világ cselekedjen, ne hagyja figyelmen...

képcím

Kiderült, mit fog csinálni Orbán az Egyesült Államokban