Változhat a táppénzes ügyintézés - ezt tervezi a kormány

Startlap - Startlap
A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátja a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló kormányrendelet módosító tervezetét.

A rendelettervezet előírná, hogy a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie az illetékes kormányhivatal felé, mellyel az eljárás egyszerűsítése érhető el, valamint azt, hogy az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele során bizonyos körben az adatrögzítési kötelezettség megszüntetésével egyszerűsíthető az eljárás.

A szóban forgó rendelet egy olyan bekezdéssel egészülne ki, amely szerint ha a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása keretében korábban más kifizetőhely vagy az egészségbiztosító által folyósított egészségbiztosítási pénzbeli ellátásra vagy baleseti táppénzre vonatkozó adatokat kell beszereznie, akkor a kifizetőhelynek a székhelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell megkereséssel fordulnia. A kormányhivatal a kifizetőhely megkeresésére tekintettel adatszolgáltatást teljesít.

Szintén újdonság, hogy az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele érdekében az utazási költségtérítési támogatás igénylésére kijelölt személy – a biztosított kérésére – a szolgáltatás igénybevételekor, illetve a szolgáltatótól történő elbocsátáskor a NEAK által üzemeltetett informatikai rendszerben köteles rögzíteni 18 éven felüli biztosított esetében, hogy egészségi állapota miatt kísérőre szüksége van-e. Jelenleg 16 év az alsó korhatár.

A módosított rendelet 2024. január 1-jétől lépne hatályba.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Egy jó és egy rossz hír: előbbi a táppénzről, utóbbi a...

képcím

Bige László: Orbán Viktortól találkozót kértem, de nem...

képcím

Deutsch Tamás reagált az Európai Néppárt szankcióira