Szomorú statisztika – csaknem kétezer magyar lett öngyilkos egy év alatt

Startlap - Startlap
Háromszor annyi a férfi öngyilkos, mint nő.

Bár csökkent az öngyilkosságok száma, még így is sokan vetnek véget életüknek önkezűleg. A legfrissebb adatok szerint 2016-ban 1317 férfi és 446 nő halt meg így Magyarországon.

Az utóbbi 20 évben szinte végig háromszor annyi férfi lett öngyilkos, mint nő. A férfiak közül legtöbben felakasztják magukat, a nők inkább a mérgezéshez fordulnak. A módszerek között szerepel még a magas helyről leugrás, a lőfegyver, a vágóeszköz használata és az áramütés is.

A halált választók közül a férfiak nagy része házas volt, a nők nagyobb része pedig özvegy.  A legkevésbé a hajadon nők és az özvegy férfiak érintettek.

Aggasztó, hogy a fiatalkorú öngyilkosok száma is növekszik, 15 és 19 éves kor között tizennyolc fiú és hat lány vetett véget életének önkezével, míg 14 éves kor alatt egy fiú lett öngyilkos 2016-ban.

Az öngyilkossági hajlam örökölhető, a gének által továbbadható. Fiatalkorban az okok leginkább a családok szétesésére vagy a családon belüli konfliktusokra, az életvitel problémáira és a kortársak közötti vitákra vezethetők vissza.

Az Egészségügyi Világszervezet elemzései alapján az öngyilkosságok száma alapján Európában a második legrosszabb helyen állunk Litvánia után.

Az öngyilkosok között magas a depressziós betegek száma, így nagyon fontos ennek kezelése a megelőzés szempontjából. A mentális zavarokkal küzdők azonban több mint 50 százaléka nem jut el a megfelelő helyre, így segítséget sem kap időben.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Címlapfotó: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Végzett magával a Csongrádon halálra drogozott baba védőnője

képcím

Kiközösítése miatt lett öngyilkos a békásmegyeri diáklány

képcím

Gyilkosság történt ma reggel Rákoskeresztúron