Szijjártó: Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette a pénteki, moszkvai tárgyalások eredményeit.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-01-22 09:46

MTI/Balogh Zoltán

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Szijjártó Péter közölte, hogy az erről szóló szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) az éjszaka írták alá.

A miniszter később bejelentette: egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól.

Közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

A megállapodást nagy előrelépésnek nevezete egy olyan helyzetben, amikor az oltóanyag lassan érkezik Magyarországra, és a járvány naponta 100-150 ember halálát okozza, napi 10 milliárd forint kár mellett. 

“Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson” – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy a beszerzés emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon engedélyezték a Szputnyik V vészhelyzeti használatát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYI) szakemberei a helyszínen tanulmányozták a vakcina gyártásának körülményeit.

Murasko a tárgyalások eredményét és az együttműködés perspektíváit méltatva elmondta, hogy a Szputnyik V oltóanyag egyre több országban járul hozzá a világjárvány elleni védekezéshez.

(MTI)

Mai nap hírei

Készülnek az amerikaiak a háborúra? Magyar légtérben tankolták fel az óriásgépet

propeller.hu3 órája

A kutatók figyelmeztetnek: soha ne tegyél vizet az ágyad mellé

femcafe.hu4 órája

Biden beleszólna, mennyi adót szedjen Magyarország?

444.hu6 órája

Nem megy el Fülöp herceg temetésére a brit kormányfő

hirado.hu7 órája

A vírus nagyobb bajt okoz a szervezetben, mint amit most látunk – mondja a Svédországban élő patológus

novekedes.hu7 órája

Arcképek Kádár titkosszolgálatából

demokrata.hu17 órája

A mai napig hallom, ahogy a fülembe beszélsz közben: „Nem megmondtam, hogy élvezni fogod?” – Levél az erőszaktevőmhöz

wmn.hu18 órája

Időjárás: vasárnap jön a hidegzuhany, de nem ám egész Magyarországon

promotions.hu19 órája