Szlovák elnökválasztás: Pellegrini nyert, Szijjártó rögtön gratulált

Startlap - Startlap
A Robert Fico által támogatott Peter Pellegrini nyerte az elnökválasztás második, végső fordulóját.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 54,32 százalékával vezet a 45,67 százalékon álló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter előtt a szlovák államfőválasztás szombaton tartott második, döntő fordulójában a leadott szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága mellett.

Az arányokat és Pellegrini előnyét tekintve a mostani adat gyakorlatilag nem hivatalos végeredménynek tekinthető.

A részvételi arány eddig 60 százalékosnak mutatkozik, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai államfőválasztások történetében.

Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korcok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében gratulált Peter Pellegrininek a szlovák államfőválasztás második fordulójában elért győzelméhez.

Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!

– írta Szijjártó Péter röviddel éjfél után.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Bocsánatot kért Ficótól a merénylő

képcím

Fordulat a Fico elleni merénylet ügyében

képcím

Robert Fico már nincs életveszélyben