Szerdán jön a kék szuperhold, ami fogyatkozni is fog

Startlap - Startlap
Ritka természeti jelenségre kerül sor, de a holdfogyatkozás nálunk elmarad.

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt – mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard űrközpontjának tudósa.
Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold.

A “kék hold” két és fél évente rendszeresen előfordul, idén január elsején volt a havi első holdtölte, szerdán újabbat láthatunk.

A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz, ekkor ér ugyanis az égitest a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára.

A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál – tette hozzá a NASA szakembere.
Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a hold elhalad bolygónk árnyékában, ez több órán át, délután 12.48-tól 14.29-ig fog tartani a NASA csillagászai szerint.

A teljes holdfogyatkozás az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.

Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörön áthaladó fény.

Petro elmondta, hogy a holdfogyatkozás a Hawaiion kutató csillagászoknak remek alkalom arra, hogy megfigyeljék, mi megy végbe az égitest felszínén, amikor a napfény 100 Celsius-fokos hőségéből hirtelen a sötétség -153 fokos hidegébe ér.

 

Forrás: MTI

Kép: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Történelmet írtak: leszállt a Holdra egy amerikai magáncég...

képcím

Magyarország ismét embert küld a világűrbe

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...