Szakember figyelmeztet: egy hónap múlva megzavarodhatnak a GPS-ek

Van, aki szerint felesleges hisztériáról van szó, de Bill Malik kiberbiztonsági szakértő aznap nem fog repülőre ülni, nehogy valami baja legyen.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-10 13:51

Fotó: iStock

Bill Malik, a Trend Micro kiberbiztonsági cég elnöke egy San Franciscó-i szakmai konferencián hívta fel a figyelmet arra, hogy április 6-án megbolondulhatnak a régebbi GPS-ek, mert újra kell indítaniuk az idő számítását – írja a 24.hu.

A galiba oka a következőképpen foglalható össze: a GPS-hez használt jeladó műholdak és a vevőegységek hetekben tartják számon az időt, amely a 10-bites számformátum miatt 1024 eltelt hét után újra a nulláról indul. Ez összesen 19,7 év, vagyis egy újraindulás már volt 1999. augusztus 21-én. Ez gond nélkül lezajlott, de Malik szerint azért, mert akkor még nem hálózott be mindent a GPS. A dolog azért csak a régi GPS-eket érinti, mert a dátumformátum szabványát pár évvel ezelőtt módosították, és az új eszközöket a gyártáskor felkészítették a váltásra.

A hatások sokkal széleskörűbbek lehetnek, mivel több rendszerbe is GPS van integrálva a működésükhöz, például a biztonsági rendszerek és a közlekedésfigyelő rendszerek. 20 éve ezek a kapcsolódások még kezdetlegesek voltak, most már minden mindenbe beágyazódik. Így bármilyen kis hatás sokkal nagyobb lehet

– magyarázta Malik, aki nem számít komoly apokalipszisre, de a biztonság kedvéért aznap nem száll repülőre. Malikkal nem ért mindenki egyet: más szakértők szerint teljesen felesleges aggódni, hiszen az átlag felhasználó azokat a modern eszközöket használja, amelyeket nem érinti a váltás.