Szabad mozgást kell biztosítani majd az amerikai katonáknak Magyarországon

A magyar törvények kevésbé fognak vonatkoznak rájuk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-25 23:18

Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Szabadon mozoghatnak majd a hazánkban állomásozó amerikai katonáknak, és ha törvénysértést követnek el, a legtöbb esetben nem a magyar, hanem az amerikai jog vonatkozik majd rájuk – írja a Direkt36 , mely megszerezte a magyar-amerikai megállapodás-tervezetet.

A magyar kormány korábban azért nem ellenjegyezte a megállapodást, mert úgy vélték, mindez sértené hazánk szuverenitását. Amerika viszont úgy gondolta, ezzel a halogatással Oroszország kezére játszik.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti érkezésével azonban megoldódott minden kényes kérdés. Így a napokban a parlament honvédelmi bizottsága elé kerülő tervezetből az derült ki, végül az amerikaiak akarata érvényesült.

A Direkt36 által korábban megszerzett diplomáciai táviratból az jött le, a magyar kormány célja az volt, hogy az Egyesült Államok csak úgy végezhessen csapatmozgásokat Magyarországon, ha előbb azokat műveletről műveletre egyezteti az Országgyűléssel, amely szavazás útján hagyta volna jóvá azokat.

Mindebből a legnagyobb eredmény az lett, hogy a megállapodás bevezető részébe belefoglalták a magyar szuverenitás és alkotmány tiszteletben tartását.

A magyar kormány azon volt, hogy az amerikai katonák által elkövetett jogszabálysértéseket a lehető legszélesebb körben a hazai jog szerint ítéljék meg, viszont a nyilvánosságra hozott szövegben Magyarország „szuverén mérlegelés alapján […] lemond az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról”.

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu10 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu11 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu11 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu12 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu16 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu17 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu18 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu19 órája