Nem térhet vissza az USA-ba Hoda Muthana, aki korábban csatlakozott az Iszlám Államhoz

A 24 éves nő korábban még a kivégzéseknek örvendezett, most már azonban hazatérne.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-21 12:14

Hoda Muthana forrás: CNN

Nem térhet vissza az Egyesült Államokba az az amerikai születésű nő, aki Szíriában csatlakozott az Iszlám Államhoz, jelentette be szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – írja az Index.

Szíriába szökött

Muthana a keleti parti New Jersey államban született és a déli Alabamában egy muszlim családban nőtt fel, ott kezdte el felsőfokú tanulmányait is. Négy éve Törökországon keresztül Szíriába, az Iszlám Állam terroristái által ellenőrzött kalifátus területére szökött, családjának pedig azt mondta, hogy a főiskolával utazik tanulmányútra török földre.

Aktívan kampányolt a terroristák mellett

Háromszor is házasságot kötött a terrorszervezet tagjaival, egyiküktől 18 hónappal ezelőtt kisfia született. Felvette az Umm Dzsihád, azaz a Dzsihád Anyja nevet és tanúja volt kivégzéseknek. Az egyik közösségi portálon közzétett fényképei szerint örömmel üdvözölte a lefejezéseket, 2015-ben pedig az azóta már lezárt Twitter-fiókján az amerikaiakat is harcra szólította fel.

Nem amerikai állampolgár 

Mike Pompeo külügyminiszter bejelentésében úgy fogalmazott, hogy Hoda Muthana nem amerikai állampolgár, sem amerikai útlevéllel, sem beutazási vízummal nem rendelkezik, így nem léphet az államok területére. Ezek az állítások komoly vitát váltottak ki, különösen a család jogi képviselőjével, aki a külügyminisztert cáfolva határozottan állítja, hogy Muthana márpedig USA állampolgár.

Rosszul értelmezett kiskapu

Létezik egy jogszabály, ami szinte minden USA-ban születő gyermeknek automatikusan megadja az állampolgárságot, ám létezik ez alól kivétel. Mégpedig azok, akiknek a szülei külföldi diplomaták. Látszólag ez a helyzet Muthana esetében is, akinek az apja jemeni diplomata volt, de a jogi képviselő szerint a nő születése előtt néhány hónappal visszaadta megbízatását, így Muthanára nem vonatkozik az a kiskapu, amit kihasználva Pompeo távol kívánja tartani.

Mai nap hírei

Elmeszelte az Alkotmánybíróság az új hulladékgazdálkodási törvényt

agroinform.hu8 órája

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu11 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu15 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu16 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu16 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu17 órája

Hagyjuk-e sírni a babát?

szimpatika.hu18 órája

A galambetetés okozta vesztét az írónak: híres emberek furcsa halála

she.life.hu18 órája