Soros György lett az év embere a Financial Timesnál

Startlap - Startlap
'Ő az egyetlen ember, aki magánszemélyként külpolitikát épít.'

A Financial Times Soros György üzletembert, filantrópot választotta meg idén év emberének – írja a Portfolio a brit üzleti napilap cikke alapján.

A Financial Times arról ír, hogy Soros György támogatja azt a liberális demoktratikus rendet, amit Magyarországtól egészen Amerikáig a populizmus és a nacionalizmus erői próbálnak megsemmisíteni. Mint írják, Soros az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít, miközben a világ erős embereivel kell megküzdenie, akiknek célja a személyének ellehetetlenítése.

A lap szerint Soros György olyan értékeket képvisel, amik a hidegháború idején győzedelmeskedtek: a liberális demokráciát és a nyitott társadalmat, manapság viszont mindenki támadja, többek között Trump és Putyin is. Hozzáteszik: több mint harminc éve küzd a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen.

Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok

– fejtette ki a napilapnak a magyar származású üzletember. Trumpról is nyilatkozott, akiről azt mondta, egy nárcisztikus embernek tartja, aki arra vágyik, hogy körülötte forogjon a világ. Úgy véli, a világ forradalmi állapotban van, az EU pedig bizonyos szempontból a Szovjetúnió végnapjait idézi a szemében, mivel úgy látja, Brüsszel nem veszi észre, hogy kezdik elveszíteni a küzdelmet.

Harcolunk, ha nyerünk, ha veszítünk. Mondjuk annyira nem szeretek veszíteni

– mondja Soros, aki a többes szám alatt fiát, Alexandert érti, akinek személyében megtalálta utódját. A Financial Times 1970 óta választja meg az év emberét: többek között Barack Obama, Steve Jobs, Tim Cook, Angela Merker és Donald Trump is kiérdemelte már a lap elismerését.

Ez is érdekelhet

képcím

Kivonulnak az Európai Unióból Soros György alapítványai

képcím

Tiborcz István interjúban mondta el, miért költöznek haza...

képcím

Újabb budai luxusvillát találtak Rogán titokzatos...