Kivonulnak az Európai Unióból Soros György alapítványai

Startlap - Startlap
A világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük. Európára csak "rendkívül korlátozott" erőforrással koncentrálnak a jövőben.

Megszüntetik tevékenységüket az Európai Unióban a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) – tudta meg a Szabad Európa.

Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amelyekkel az OSF is foglalkozik, a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük.

A döntésről múlt pénteken levélben tájékoztatták azokat a magyarországi szervezeteket, amelyeket az OSF támogatott. A levélben többek között az áll, hogy az OSF vezetése “radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el – írja a lap.

Mostantól “rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni, és a jövőben Európára csak “a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani – áll a tájékoztatóban.

Jövőre átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, így már 2024-től megszűnhetnek az európai programjaik.

Az OSF 2018-ban költözött el Budapestről, és tette át székhelyét Berlinbe – írja a Szabad Európa.

 

Címlapkép: Az OSF egykori budapesti székháza (AFP)

Ez is érdekelhet

képcím

Portfolio: Magyarországnak milliárdokat kell fizetnie az EU...

képcím

Európai Bizottság: a csatlakozási tárgyalások megkezdését...

képcím

Orbán: A két friss Nobel-díjasunk a "mély Magyarországból" jött