Salgótarján: kirúgták a magyar munkásokat és vietnámiakat hoztak a helyükre

Startlap - Startlap
A dél-koreai gyár milliárdokat kapott munkahelyteremtésre a magyar államtól, de a beszámolók szerint vietnámi vendégmunkásokat alkalmaztak magyar munkavállalók helyett Salgótarjánban. A Nemzetgazdasági Minisztérium "azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását".

December óta több mint 60, kölcsönzött magyar munkavállalójától vált meg és vietnámi vendégmunkásokat alkalmaz helyettük a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeme – írja a 24.hu. A 2020 óta autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó cég korábban több milliárdos állami támogatást kapott munkahelyteremtésre.

Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. A beszámolók szerint, elbocsátásuk előtt ők tanították be az érkező vietnámiakat például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára.

A cégtől sem az ügyben vizsgálódó 24.hu, sem Berki Sándor nem kapott még választ egyetlen kérdésére sem.  A Párbeszéd–Zöldek országgyűlési képviselője úgy tudja, január elején megint érkezett 30 vietnámi vendégmunkás, miközben az üzemben újabb, nagyjából ötvenfős létszámleépítés várható.

A lap azt írja, a Bumchun több munkaerő-kölcsönző céggel is szerződésben áll, és több külsős cég is küldött a gyárba embereket.

Villámgyors betanítás

Az egyik elbocsátott magyar munkás a 24.hu-nak elmondta, hogy a vietnámi vendégmunkások 2023 decemberétől érkeztek a gyárba, és nekik kellett betanítani őket az összeszerelő részlegen. Hozzátette: a betanítás a szükséges több hónap helyett csak egy hónapig tartott. A vietnámiak pedig nemhogy magyarul, de még angolul sem ismerték az alapszavakat sem.

“Eleinte nem tudtuk, hogy a mi helyünkre jönnek, csak sejtettük, mivel a részlegen ennyi ember munkájára nincs szükség. Ám decemberben még a menedzsment cáfolta, hogy bárkit elküldenének. Így arra nem számítottunk, hogy pont január elején küldenek el minket, amikor az üzemleállások miatt nagyon nehéz máshol elhelyezkedni” – magyarázta a dolgozó. Az elbocsátás okát ugyanakkor nem közölték velük, holott az általános szabályok szerint a munkaviszony felmondással történő megszüntetését a munkáltató indokolni köteles. Az elbocsátottak többsége letöltötte a próbaidejét.  Egybehangzó állítás szerint a munkájukra korábban panasz nem érkezett.

A 2020 óta autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó Bumchun 2019-ben jelentette be, hogy 13,3 milliárd forintos beruházással Magyarországon építi meg első Dél-Koreán kívüli üzemét.

A cég 2021–22-ben összesen 3,3 milliárd forint támogatást kapott a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) munkahelyek létrehozására.

2023 végén 400 munkavállalója volt a cégnek, de ez a szám a valóságban magasabb lehet, mert a kölcsönzött munkaerő nem jelenik meg a hivatalos létszámadatokban.

Nógrádot az ág is húzza

A lap megszólaltatta az egyik érintett munkaerő-kölcsönző cége, az LZ-Transwork Kft. ügyvezetőjét is. Nagy Zoltán elmondta, hogy az elbocsátott körülbelül 60 fő közül az általuk kölcsönzött betanított dolgozók nagyjából 20-at tettek ki, a többieket mást cégek biztosították. További mintegy 65 kölcsönzött munkavállalójuk azonban most is a Bumchun-gyárban dolgozik. Hallomásból ő is úgy tudja, hogy a leépítésre a vendégmunkások érkezése miatt volt szükség, ám a Bumchun hivatalosan nem indokolta meg a döntését.

Az elbocsátott hazai munkások nehéz helyzetbe kerültek, mivel Magyarországon a térségben a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. A KSH adatai szerint Nógrád vármegyében 2023-ban 10 százalékos volt a munkanélküliség.

A cikkben megjegyzik, hogy mostani eset ellentétes lehet a decemberben módosított vendégmunkástörvény előírásaival is, amelyek szerint egyebek közt, csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, ahány betöltetlen álláshely van, és vendégmunkást csak akkor lehet szerződtetni, ha magyar munkavállaló nem jelentkezik az adott állásra.

Vizsgálatot indít a Nemzetgazdasági Minisztérium

A cikk megjelenését követően a NGM közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy “a megjelent hírekkel kapcsolatosan a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását”.

A minisztérium rendelkezésre álló ismeretei szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre – írja az MTI.

Minden további információról a minisztérium tájékoztatni fogja a közvéleményt – ígérte az NGM, hozzátéve, hogy “a magyar munkaerő az első”.

A kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják – figyelmeztet az NGM.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke (j2) koccint a Bumchun Precision Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 24-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ez is érdekelhet

képcím

Ezért rúgták ki a magyar dolgozókat - közleményt adott ki a...

képcím

Döntött a kormány a vendégmunkások maximális számáról

képcím

300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra