300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra

Startlap - Startlap
A legnagyobb számban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból érkeznek.

Akkora a munkaerőhiány Magyarországon, hogy már a szakképzett munkakörökbe is vendégmunkásokat kell toborozni – írja a Világgazdaság.

A legnagyobb számban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak vendégmunkásokat a kölcsönzővállalatok.

Novemberben ugyanakkor életbe lép az a jogszabály, amely szigorú feltételek mellett engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, de nem teszi lehetővé, hogy letelepedjenek Magyarországon.

A következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre itthon, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett – írja a lap. 

Már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat, például a szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

A többségüket betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba keresnek munkaerőt.

Jelenleg 25 kölcsönzőcég rendelkezik olyan minősítéssel, amely révén egyszerűsített eljárással hozhat vendégmunkásokat Magyarországra.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...

képcím

Megindítja a pert az EP a Magyarországnak utalt uniós pénzek miatt