Véget ért Robert Fico műtétje, rengeteg vért veszített

Startlap - Startlap
A szlovák kormányfőt a szerdai merényletben háromszor is eltalálta az elkövető.

Frissítés! 

Befejeződött Rober Ficó műtétje, amely majdnem négy órán keresztül tartott – számolt be Magyar Nemzet a TA3 szlovák hírtelevízió tudósítására hivatkozva. A tévécsatorna úgy tudja, hogy a szlovák miniszterelnök mélyaltatásban van, és még marad is több órán keresztül. Rengeteg vért vesztett, három helyen találta el a merénylő: a mellkasán, a kezén, illetve a hasán. 

 

Robert Kaliňák a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatót, ahová Robert Ficót azután szállították, hogy egy merénylő szerda kora délután közvetlen közelről öt lövést leadott rá – írta a 444.hu

Kaliňák azt közölte nem sokkal nyolc óra előtt, hogy a szlovák kormányfőt most is műtik, és az életmentő beavatkozásnak még mindig nincs vége. A védelmi miniszter azért hangsúlyozta ezt külön, mivel olyan hírek kaptak szárnyra a sajtóban, hogy Fico állapota stabil és kommunikál környezetével.

Ezzel szemben életveszélyes állapotban került már eleve a kórházba, és az állapota pillanatnyilag is rendkívül súlyos. Köszönetet mondott a mentőknek és az orvosoknak is, és reményét fejezte ki, hogy Robert Fico elég erős lesz a teljes felépüléshez. 

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter szerint politikai alapú támadás volt a szerdai merénylet, melynek megvalósításáról kevéssel az áprilisi államfőválasztás előtt dönthetett az elkövető. Szlovákia fennállása legsötétebb pillanatának és a demokrácia legszomorúbb napjának nevezte a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet napját.

Polgárháború küszöbén állunk, a merénylet erre a bizonyíték

– mondta.

A szlovák belügyminiszter bejelentette egyes médiumok, kormányzati hivatalok, politikai szervezetek és képviselők fokozott védelmét. Arra kérte a szlovák polgárokat, hogy vessenek véget a gyűlöletkeltésnek, pártoldaltól függetlenül.

Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán (Handlova), a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy idősebb férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították, ahol az esti órákban még zajlott a műtétje.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kaliňákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására.

Címlapkép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Ez is érdekelhet

képcím

Robert Fico már kommunikál

képcím

Fordulat a Fico elleni merénylet ügyében

képcím

Robert Fico már nincs életveszélyben