Merénylet Fico ellen: kiderült, ki az elkövető

Startlap - Startlap
A férfi életveszélyesen megsebesítette a szlovák kormányfőt szerdán.

Lőfegyverrel megsebesítették szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfőt.  A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.

Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, majd támogatóival találkozott.

Ekkor lőtt rá egy férfi, akit a Markíza szlovák tévétérsaság már be is azonosított – írja  444.hu

A csatorna szerint a fegyveres merénylő egy 71 éves helybéli férfi, aki író, és akit az eddigi információk szerint Juraj C.-nek hívnak.

Több könyve is megjelent, illetve korábban egy magán biztonsági cégnél volt alkalmazásban. 2016-ban ő maga is egy támadás áldozatává vált egy bevásárlóközpontban.

Fegyverét törvényesen tartotta. A helyszínen tartózkodók arról számoltak be, hogy a támadó azt kiabálta: „Robo, gyere ide!” – majd azonnal rálőtt Ficóra.

A szemtanúk szerint három vagy négy lövés dördült, a szlovák kormányfőt a kezén és a hasán látták vérezni. Most azonban előkerült a merényletről egy videó, ahol jól látszik, hogy Juraj C. ötször lőtt egymás után.

 

A merénylet feltételezett elkövetőjének fia az Aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta: sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.

Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: “Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok”.

A rendőrség által őrizetbe vett férfi rövid, néhány mondatos nyilatkozatot adott a TA3 szlovák hírtelevíziónak, amely hírműsorában közölte ennek részletét. A megbilincselt idős férfi a felvételen azt mondta: nem értett egyet a kormány politikájával. A riporter további kérdésére a férfi a szlovák közmédiában zajló események okait tudakolta.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Robert Fico már kommunikál

képcím

Fordulat a Fico elleni merénylet ügyében

képcím

Robert Fico már nincs életveszélyben