Ritka felvétel készült egy zsiráfról, ahogy simán lenyomott egy egész oroszlánfalkát 

Startlap - Startlap
Az elsőre furcsának tűnő, csimpaszkodós módszer bevett szokás az oroszlánoknál, de ezt a hosszú nyakú, békés növényevőt nem is olyan egyszerű legyőzni, mint gondolnánk.

Nem minden napi jelenetet sikerült felvennie a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park mellett fekvő Klaserie Természetvédelmi Magánrezervátumban az egyik szafarivezetőnek: a videón hat oroszlán próbál leteríteni egy zsiráfot, zéró sikerrel – számolt be a National Geographic.

A termetes felnőtt hím zsiráf teljes nyugalommal sétál, miközben a lábain és a hátán egy-egy oroszlán csimpaszkodik, kicsit úgy, ahogy a kisgyerekek szoktak az édesanyjukon. Francois Pienaar szafarivezető elmondásai szerint öt órán keresztül küzdött a falka a nehéz zsákmányért, aki végül egyszerűen továbbállt. 

David O’Connor, a San Diegó-i állatkert kutatója elmagyarázta a felvételen látottakat: a csimpaszkodós vadászati technika az oroszlánok bevett szokása. Rendszerint először a préda hátsó lábaira, majd a hátára, és végül a nyakára mennek rá. A zsiráfokkal azonban ez a módszer nem működik a hosszú nyakuk miatt. 

 

Luke Hunter, nagymacskákkal foglalkozó természetvédő tovább elemezte a dolgot: ahhoz, hogy sikeresen legyőzzék a prédát, a földre kéne küldeniük. Ennek érdekében általában egy felnőtt zsiráf esetében több oroszlán mászik a hátára, hogy a saját súlyukkal nyomják le az állatot. Könnyen lehet, hogy itt is sikerült volna célt érniük, ha nem csak egy egyed csimpaszkodik a zsiráf hátára.

Általában egyébként ha már zsiráfot vadásznak, inkább a fiatalabbakat veszik üldözőbe, de nem szokatlan, hogy felnőtt példányokat szemlenk ki. A természettudósok szerint a mostani esetben az igazán szokatlan az volt, hogy ilyen kitartóan küzdötek a prédával, miközben a környéken egy csomó könnyű zsákmány akad, akik ráadásul egy felnőtt zsiráffal ellentétben nem képesek végezni egy oroszlánnal egyetlen jól irányzott rugással.

Ez is érdekelhet

képcím

42 ország meteorológusa ítélte el az OMSZ-vezetők kirúgását

képcím

"Léteznek tehát ilyen hasznos idióta írók és olvasók" -...

képcím

Stohl András ezt üzente Gáspár Evelinnek