Kiemelt Hírek 2018. július 18.

Rendkívüli: Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 18.
A kabinet bejelentette álláspontját az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban.

Szijjártó Péter a szerdai kormányülést követően jelentette be a döntést, miszerint Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából – számolt be a hírről a HVG. Véleményük szerint a migráció rossz és káros:

„Ez a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel” – mondta a miniszter.

A dokumentumot rendkívül veszélyesnek, szélsőségesnek, elfogultnak, a migrációt ösztönzőnek nevezte, mondván, “milliók számára jelenthet inspirációt arra, hogy meginduljanak”. Szerinte a csomagnak az az alapállása, hogy a migráció jó és kivédhetetlen jelenség.

Magyarország nem tartja magára nézve irányadónak azokat a célokat és elveket, amelyeket ez a csomag kinyilvánít, továbbá nem vesz részt az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján, és ha végül az ENSZ közgyűlése határoz a dokumentumról, akkor Magyarország nemmel fog szavazni – sorolta a döntéseket.

A 168 Óra munkatársa megkérdezte Szijjártót, a tervezet 7. pontjának ismeretében is kötelező jellegről beszél-e. Ez a pont úgy szól ugyanis, hogy:

A globális megállapodás jogilag nem kötelező érvényű együttműködési keret, amely a tagállamok által egyeztetett és elfogadott, a menekültek és migránsok kezelésmódjáról szóló New York-i deklaráció kötelezettségvállalásaira épít. Fenntartva az államok szuverenitását és megtartva a nemzetközi jogi kötelezettségeket elősegíti az összes érintett szereplő közötti együttműködést a migráció kapcsán, elismerve, hogy egyetlen állam sem képes egyedül kezelni a migrációt.

Szijjártó Péter a lap munkatársának azt mondta, a 7. pont mellett az 53.-ra is felhívná a figyelmet, amelyben leírják, a tagállamokat arra biztatják, hogy hozzanak létre nemzeti akcióterveket a probléma kezelésére. A biztatás ugyan nem jelent kötelező érvényt, de Szijjártó azt mondta, bizalmatlan, ezért is döntöttek a kilépés mellett.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a globális migrációs csomag végleges szövege teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával. Ez a csomag szerinte „eszement módon” kívánja ösztönözni a migrációs folyamatokat, kizárólag Afrika, Latin-Amerika és a kis szigetországok érdekeit vette figyelembe akkor, amikor a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg.

A kormányülést követően Orbán Viktor szerda délután Izraelbe érkezik többnapos tanácskozásra, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin elnökkel is találkozik majd. Vele tartott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Keresés az oldalon