Rendkívüli: Lemondott a brit külügyminiszter

24 órán belül ez már a harmadik lemondás a brit kormányban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-09 16:12

Boris Johnson. (MTI/EPA/Magali Girardin)

Lemondott hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter. Johnson néhány órával a Brexit-ügyi tárca volt vezetője, David Davis lemondása után jelentette be távozását.

Johnson lemondásával Theresa May brit kormányfő 24 órán belül harmadik emberétől kénytelen megválni, miután távozott tisztségéből Steve Baker, a DExEU-tárca parlamenti államtitkára is, aki gyakorlatilag Davis helyettese volt.

Az Index szerint Johnson nem akart Theresa May “puha brexitje” mögé állni, és ezért követte a korábban már lemondott David Davis Brexit-ügyi államtitkárt és Steve Baker parlamenti államtitkárt, akik szintén a brit EU-ból való kilépésén dolgoztak.

Boris Johnson, London egykori polgármestere a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett –a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás kampányában a keményvonalas Brexit-párti tábor frontembere volt, és azután is ezt az irányvonalat képviselte, hogy Theresa May miniszterelnök, a referendum után lemondott David Cameron utódja kinevezte a külügyi tárca élére.

Johnson lemondásának közvetlen előzményeként, pénteken Theresa May és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.

A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábor látni szeretett volna. Az indítványt ugyan Johnson is elfogadta, hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint azonban később keresetlen – enyhébb trágárságokat sem nélkülöző – kifejezésekkel illette a dokumentumot.

Címkék:

Boris Johnson Brexit

Mai nap hírei

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu4 órája

Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

napidoktor.hu16 órája

Kapkodnak az új, fapados elektromos autó után a kínaiak

autopro.hu16 órája

Eszedbe ne jusson megenni másnap a rizst - Komoly gondok származhatnak belőle

femcafe.hu17 órája

„Pandémia-kimerültség” is nehezíti a Covid elleni védekezést

szabadeuropa.hu17 órája

Minden idők egyik legdurvább hackertámadása érte Magyarországot

ezalenyeg.hu17 órája

Szlovákiában átbillent a járványmérleg nyelve

demokrata.hu18 órája

10 zseniális ötlet a cipők tárolására

napmintnap.com18 órája