Kiemelt Hírek 2021. március 26.

Rendkívüli bejelentéssel indult az operatív törzs tájékoztatója

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. március 26.
Ismertették a pedagógusok oltási kampányának menetrendjét is.

Kiss Róbert egy rendkívüli bejelentéssel kezde az operatív törzs pénteki tájékoztatóját. A rendőr alezredes arról számolt be, hogy csütörtökön terheléses támadás érte a frissen indult, oltási regisztrációs ellenőrzési honlapot, több mint 600 ezer rosszindulatú kibertámadás indult ellene, ezért is akadozott a honlap elérése csütörtökön. Az ügyben büntetőfeljelentést tettek.

Maruzsa Zoltán arról tájékoztatott, hogy az oktatási intézmények esetében pontos újranyitási dátum még nincs, de megkezdődött a nyitási felkészülés. Ennek keretében beoltják az oktatásügyben  dolgozókat.

Az oktatási államtitkár elmondta, hogy a március 24-éig már regisztrált pedagógusok oltása a jövő héten indul és még húsvét előtt lezajlik a lakcímükhöz rendelt kórházi oltópntokon, őket SMS-ben fogják behívni. Akik még nem regisztráltak, azok március 29-én hétfő éjfélig tegyék meg, őket szintén a kórházi oltópontokon a húsvét utáni napokban fogják beoltani.

Maruzsa jelezte: eddig a pedagógusok kicsit több mint 55%-a regisztrált oltásra, ez 102 ezer dolgozót jelent, akik közül 20 ezren már megkapták az oltást.

Az államtitkár figyelmezetett: az a pedagógus, aki csak egy hónap múlva dönt, hogy kéri az oltást, azt később nem tudják majd soron kívül oltani.

A csütörtöki járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel, hogy folyamatosan emelkednek a járványügyi adatok, a korlátozások lazítására nincs mód.

Az országos tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy kialakult az a nemzetközi szakmai konszenzus, amely révén megfogalmaztak egy, a várandósok beoltására vonatkozó ajánlást. Az orovosoknak számos körülményt kell mérlegelniük, de minden esetben egyénileg kell döntést hozniuk a beoltásukról.

Magyarországon egyelőre kizárólag a Pfizer és a Moderna vakcinájával lehet oltani várandósokat. A várandósságnak a 12. hetét követően az első, a szülést követően pedig a második adag beadására kerülhet sor – tájékoztatott Müller Cecília.

Keresés az oldalon