Rátalált a szerelem Baltazárra, a szegedi vörös pandára: egy holland nőstény érkezett a vadasparkba

Már az első bambuszreggeli is megvolt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-08 12:27

Közös bambuszreggeli (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Boldog nap a mai, hiszen Demcsák Zsuzsa magánélete után egy újabb szerelmes hírről számolhatunk be: Baltazár, a szegedi vörös panda is megtalálta párját. Phoeby, a nőstény vörös panda – illetve tisztességes, tudományos nevén Ailurus fulgens – egyenesen Hollandiából érkezett a Szegedi Vadasparkba, hogy az állatpark régi lakója, Baltazár oldalán leljen boldogságra – közölte az MTI.

A két panda nászát elég sokan figyelik árgus szemekkel, ugyanis az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) utódokat vár tőlük, de erre minden esély megvan, mivel hamar megtalálták a közös hangot.

Phoeby (Fotó: Szegedi Vadaspark)

A vörös pandák eredetileg a Himalájában élnek, a 2200-4800 méteres magasság között elterülő mérsékelt égövi lombhullató és örökzöld erdőkben. Sajnos potenciális élőhelyük csökkenése miatt számuk erősen megcsappant, ráadásul prémjükért is vadásszák, valamint díszállatként is értékesítik őket.

A vörös pandák fogazatuk és rendszertani besorolásuk a medvefélék közé tartozó ragadozók, de valójában bogyókkal, virágokkal, illetve egyéb növényi részekkel táplálkoznak. Az állat további érdekessége a mellső lábán lévő, megnagyobbodott hatodik ujj: ez a csuklócsontból alakult ki, és szembefordítható a többivel, így segítségével a vörös panda képes megfogni és letépni kedvenc táplálékát.

A vörös pandák és a gondozójuk (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Ha Baltazár és új párja tényleg egymásra talál, akkor Phoeby 134 napos vemhesség elé néz. Az ellés előtt pár nappal a nőstény ágakból, fából és fűből fészket rak egy sziklarepedésbe vagy egy fa odvába, amit a kicsinyek három hónapos korukig nem hagynak el.

Ha valaki kifejezetten Baltazárék miatt keresné fel a Szegedi Vadasparkot, akkor érdemes nyitásra érkeznie, amikor az állatok éppen reggeliznek, ugyanis ilyenkor a legaktívabbak, majd napközben rendszerint az ágakon pihennek.

Mai nap hírei

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu11 órája

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu12 órája

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

konyvesmagazin.hu17 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu18 órája

5 csillagjegy, aki nehezen vészeli át a szakítást

joy.hu19 órája

Már nem csak az IKEA-ból rendezheted be az otthonod, mostantól az egész házad lehet IKEA

igenyesferfi.hu19 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu19 órája

A Ford fejlesztésével nem fog bepárásodni a szélvédőnk

autopro.hu19 órája