Fotókon a Prima Primissima idei díjazottjai

Startlap - Startlap
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat pénteken este a Müpában.

A Prima Primissima Díj idei díjazottjai: Tarr Béla filmrendező, Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző, Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár; Lukácsi László üvegszobrászművész; Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár; Kiss L. László fizikus, csillagász; Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő; az M4 Sport televíziós sportcsatorna; Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője; Sapszon Ferenc karnagy; forgatókönyvíró és Hollerung Gábor  karmester, aki a közönségdíjas lett.

A díjazottak rövid portréját, tevékenységük ismertetése

Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró 22 évesen forgatta le első játékfilmjét, a Családi tűzfészket, amely 1979-ben nagydíjat nyert a mannheimi filmfesztiválon. Legismertebb filmjei: a Sátántangó, a Kárhozat és a Werckmeister harmóniák. 2011-ben A torinói lóval a Berlini Filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező számos nemzetközi életműdíjat kapott. A Francia Köztársaság lovagja kitüntetést is átvehette. Több világhírű egyetem díszdoktora. A Magyar Filmművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Idén a tiszteletbeli Európai Filmdíjat is megkapta az alkotó.

Faragó Tamás  olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző. 2000-ben beválasztották az évszázad vízilabda-válogatottjába, 2020-ban a nemzet sportolója lett és korábbi állami kitüntetései után 2023-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal elismerést.

Fotókon a Prima Primissima idei díjazottjai

TARR Béla filmrendező
Fotó megosztása:

Sapszon Ferenc karnagy, Kossuth- és Liszt-díjas, a nemzet művésze. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karnagyi diplomát 1977-ben. Öt kórust vezetett, köztük a két olimpiai bajnok kórust, az 1978-ban általa alapított Jubilate leánykart és az 1996-ban szintén általa életre hívott Cantate vegyeskart.

Hollerung Gábor a Prima Primissima közönségdíjasa Liszt-díjas karmester, karvezető. 1980-tól vezeti a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot, ő hozta létre az Énekel az ország mozgalmat. 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karnagya, majd vezető karmestere, igazgatója.

Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár édesapja, Ferencz István utódjaként a NAPUR Architect Építésziroda vezetője. Két évtizede vesz részt az építészoktatásban. A Vizes Világbajnokságoknak otthont adó Duna Aréna szerző építésze. A nemzetközi tervpályázaton első díjat nyert Új Néprajzi Múzeum épületének alkotója. 

Lukácsi László üvegszobrászművész művei Európa, Japán és az Egyesült Államok jelentős múzeumi és privát gyűjteményeiben megtalálhatók. Számos nemzetközi díjjal jutalmazták eddigi munkássága során. Egyik legfontosabb a kanazawai nemzetközi üvegkiállítás arany díja, melyet sok száz alkotó közt egy üveglegyezővel nyert el. A Ferenczy- és Fujita-díjas üvegszobrász az MMA tagja. 

Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár. Több mint 100 tanítványa lett díjazott országos és nemzetközi versenyeken, közülük többen kiemelkedő tudományos eredményeket értek el, ketten már akadémikusok.  Számos elismerésben részesült, köztük Rátz Tanár Úr Életműdíjban, Tehetséggondozásért Életműdíjban.

Kiss L. László fizikus, csillagász, akadémikus. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójaként létrehozta a Svábhegyi Csillagvizsgálót, a kutatóközpont interaktív élményközpontját. Széchenyi-díjas fizikus a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő Drávaszögi keresztek című regényével vált ismertté 1988-ban. Az álom hídja című regénye Az Év Könyve lett 2018-ban. Megírta Horvátország magyar irodalmának történetét. Művei nyolc nyelven olvashatók. Huszonhárom könyve jelent meg.  József Attila- és Babérkoszorú díjas, az MMA rendes tagja.

Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője 33 évig volt a Zeneakadémia tanára. A kortárs zenét játszó 180-as Csoport alapító tagja, számos formációban több száz koncertet adott világszerte, stúdiózenészként közel 1000 felvételen működött közre. 1996-ban alapította a Budapest Music Center Magyar Zenei Információs Központot, a magyar zeneművek és művészek közös, térítésmentesen elérhető adatbázisát

Az M4 Sport 2015-ös indulása óta a magyar sport otthona és Magyarország legnézettebb sportcsatornája, minden néző otthonába elviszi a legnagyobb hazai és nemzetközi sporteseményeket.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Az ukránok szerint Porosenko Orbánnal találkozott volna, ezért...

képcím

Kiderült, mit kínáltak az Index kirúgott főszerkesztőjének a...

képcím

Botrányosan reagált a román miniszter a meggyilkolt tini ügyéről